AAA

ZELENA-SRBIJA | 02.05.2019 15:15 > 02.05 15:15

Grin pis Srbija: Obustaviti izgradnju fabrike guma

Organizacija Grin pis (Greenpeace) Srbija uputila je danas zahtev da se prekinu radovi na izgradnji fabrike guma Šandong Linglong u Zrenjaninu sve dok ne bude javnosti prezentovana studija o uticaju te fabrike na životnu sredinu.

Iz Grin pisa Srbije najavili su da će njihov pravni tim pokrenuti sudske postupke i tražiti obustavu investicije u Zrenjaninu pošto se ne poštuju osnovni zakonski propisi.
Prema navodima te organizacije, do sada su Gradska uprava Zrenjanina i Ministarstvo zaštite životne sredine odgovorili da studiju ne poseduju, dok iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, koji je naveden kao nadležan u tom slučaju, odgovor u zakonskom roku nije stigao.

Kako su istakli, postojanje te studije od vitalnog je značaja kako bi radovi uopšte bili započeti te da je studija po domaćim i zakonima Evropske unije obavezna.

Iz te organizacije su postavili pitanje da li Pokraijnski sekretarijat nešto krije pošto se do sada nije oglasio i odgovor nije dao u zakonskom roku.

Kamen temeljac za izgradnju kineske fabrike Shandong Linglong koja će prema najavama proizvoditi 13 miliona guma godišnje, postavljen je 30. marta 2019. godine u Zrenjaninu. Fabrika će, prema najavama, zaposliti 1.200 radnika, a u nju će biti uloženo 800 miliona evra.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.