AAA

ZELENA-SRBIJA | 16.05.2019 09:55 > 16.05 09:55

Dunavska ostrva kod Pančeva novo zaštićeno područje

Prirodno dobro "Pančevačke ade" postalo je novo zaštićeno područje, saopštilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Skupština grada Pančeva donela je odluku o proglešenju tog zaštičenog područja na osnovu studije koju je izradio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Ade Forkontumac, Štefanac i Čakljanac su smeštene unutar vodotoka Dunava i to na mestu gde se u njega uliva Tamiš. Te tri ade čine zaštićeno stanište treće kategorije i predstavlja funkcionalnu celinu vodenih, vlažnih i šumskih staništa.
 
Prema rečima Marka Šćibana iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, novoproglašeno zaštićeno stanište biće od velike važnosti za očuvanje populacija zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta, posebno onih koja naseljavaju vodena staništa.

"Ovo područje predstavlja jedno od najvažnijih močvarnih staništa za ptice u Srbiji. Tokom seobe i zimskih meseci na Dunavu i močvarama unutar ovih ada okuplja se izmedju pet i 10 hiljada pataka, 10 do 40 hiljada galebova, a medju njima je i niz vrlo retkih i ugroženih vrsta. Tu se gnezdi i nekoliko parova orlova belorepana, crnih roda, a nalazi se i kolonija čaplji i vranaca", dodao je Šćiban.
 
Upravljanje Zaštićenim staništem "Pančevačke ade" povereno je Javnom preduzeću "Vojvodinašume", odnosno Šumskom gazdinstvu "Banat" iz Pančeva.
KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.