AAA

ZELENA-SRBIJA | 04.06.2019 15:30 > 04.06 15:30

Koalicija 27: Neophodna jača podrška EU za napredak u oblasti zaštite životne sredine

Zaštita životne sredine i dalje ne zaokuplja dovoljnu pažnju ni šire, ni stručne javnosti u Srbiji, uprkos činjenici da Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama, pokazuje gotovo zanemarljiv napredak u toj oblasti u odnosu na prošlu godinu, saopštila je danas koalicija organizacija civilnog društva "Koalicija 27".

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, koji se obeležava 5. juna, u saopštenju se navodi da je, kao i prethodnih godina, pažnja većine medija, zvaničnika i organizacija bila usmerena na poglavlja koja se tiču slobode medija, ljudskih prava, vladavine prava i borbe protiv korupcije.

"Smatramo da je neophodno da tema zaštite životne sredine i klimatskih promena dobije jednak tretman u javnosti, jer je ostvarivanje prava na zdravu životnu sredinu takodje pitanje vladavine prava i jedan od indikatora uredjene države, spremne da postane ravnopravna članica Evropske unije", navode iz "Koalicije 27".

Oni smatraju da je "zabrinjavajuće je što je izostanak vidljivog napretka u ovom poglavlju prošao nezapaženo, kako od strane evropskih zvaničnika, tako i od strane domaće javnosti i donosilaca odluka".

"Smatramo da bi snažnije insistiranje Evropske unije na primeni propisa i usvajanju standarda u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena dalo jasniju poruku Vladi Srbije o tome šta se od nas očekuje na putu EU integracija, kao i o ozbiljnosti izazova koji pred nama na tom putu stoje", istakla je predstavnica Beogradske otvorene škole,  članice "Koalicije 27", Mirjana Jovanović.

Podseća se da je početkom maja "Koalicija 27" objavila Izveštaj iz senke pod nazivom "Malo para, još manje muzike", u kojem je konstantovano da je u 2018. ostvaren mali pomak u oblasti zaštite životne sredine.

Ukazano je da Poglavlje 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine, nije otvoreno uprkos najavama, da su sredstva izdvojena budžetom za tu oblast bila daleko manja od dovoljnih, a ni da planirana sredstva nisu u potpunosti realizovana, kao i da Zeleni fond i dalje nije operativan, dok je istovremeno ukinuto namensko trošenje sredstava prikupljenih na osnovu naknade za zaštitu životne sredine.

Iz "Koalicije 27" navode da se većina tih ocena našla i u izveštaju Evropske komisije, u kojem je napredak Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji ocenjen kao "ograničen", a preporuke su gotovo identične onima iz izveštaja Komisije iz 2018. godine.

Zbog toga iz "Koalicije 27" ističu da konstruktivan, kritički glas civilnog društva, iako neophodan, nije dovoljan da se Srbija pripremi za preuzimanje obaveza iz kompleksnog Poglavlja 27, te da je snažnija podrška i podsticaj od strane Evropske unije ključan.

"Koaliciju 27" osnovale su 2014. godine organizacije civilnog društva, pre svega radi praćenja i doprinosa pregovorima u Poglavlju 27, a u njenom sastavu su organizacije: Alternativa za bezbednije hemikalije, Beogradska otvorena škola, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Mreža za klimatske akcije Evrope (CAN Europe), Centar za unapredjenje životne sredine, Inženjeri zaštite životne sredine, Jedan stepen Srbija, Mladi istraživači Srbije i Svetska organizacija za prirodu (WWF).

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.