AAA

ZELENA-SRBIJA | 05.06.2019 17:15 > 05.06 17:15

'Muzej mrtve prirode' u Beogradu upozorava na poslednice nestanka pčela

Kompanija Kreativa Unlimited otvorila je danas u Beogradu, povodom 5. juna Svetskog dana zaštite životne sredine, futuristički "Muzej mrtve prirode 2119" u kom su izložene biljke koje čovek koristi u ishrani, a koje u budućnosti neće postojati ukoliko se ne sačuvaju pčele.Direktorka Kreative Unlimited Nina Martinović kazala je da se ta kompanija kao prva u Srbiji, priključila globalnom pokretu očuvanja pčelinjih zajednica u gradovima time što je postavila pet košnica sa 72.000 pčela na krov svoje zgrade.

"Odlučili smo da našu kreativnost upotrebimo da se prirodi odužimo tako što ćemo je sačuvati. Ponosni smo što smo Beograd upisali u mapu evropskih gradova u kojima na krovovima kompanija i institucija žive i rade pčele. Nadam se da ćemo veoma brzo dobiti konkurenciju", rekla je Nina Martinović.

Ona je pozvala kompanije i pojedince da se priključe aktivnostima za zaštitu životne sredine jer to, kako je ocenila, nije samo pitanje društvene odgovornosti, nego i pitanje opstanka.

Na otvaranju 'Muzeja' je rečeno da su pčele jedini insekt koji proizvodi hranu za čoveka i da od 100 biljaka koje ljudi jedu, 70 oprašuju pčele.

U Srbiji svake godine nestane 25 odsto pčelinjeg fonda, dok je u nekim razvijenim zemljama nestalo i do 60 odsto.

Futurološki "Muzej mrtve prirode 2119" biće otvoren za posetioce do srede, 12. juna.

Uredjen je u saradnji s Novom Iskrom i ekološkom organizacijom Ekonaut u okviru projekta "Bee Connected" koji se bavi iznajmljivanjem i održavanjem košnica u čpemu mogu učestvovati i preduzeća i pojedinci koji žele da imaju pčelinjak.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.