AAA

ZELENA-SRBIJA | 16.07.2019 15:30 > 16.07 15:30

Ministar energetike Srbije razgovarao s vodećim francuskim kompanijama


Ministar rudarstva i energetike Srbije, Aleksandar Antić je tokom danas završene posete državne delegacije Francuske Beogradu razgovarao s predstavnicima francuskih energetskih kompanijama o investiranju u Srbiji, saopštio je njegov kabinet.

Ocenio je da "izražena spremnost francuskih kompanija da investiraju u Srbiju i saradjuju s ovdašnjim firmama, upravo dokazuju da Srbija od Francuske ima snažnu podršku i dugoročno partnerstvo".

Sa kompanija "Proparco" koja je deo Francuske razvojne agencije, i zainteresovana je da finansira projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije, ustanovljen je zajednički interes za razvoj projekata za veće korišćenje energije iz obnovljivih izvora u Srbiji, navodi se u saopštenju.

"Akuo Energy", najveća francuska privatna kompanija koja se bavi "proizvodnjom 'zelene energije' ", potpisala je s Vladom Vojvodine Protokol o namerama za razvoj projekta vetroparka u Bašaidu, kod Kikinde.

"Srbija je tokom protekle dve i po godine na mrežu stavila oko 500 megavata instalisane snage, u najvećem delu iz energije vetra. S obzirom na to da raspolažemo velikim kapacitetima za proizvodnju 'zelene energije', sve kompanije s kojima je delegacija Srbije vodila razgovore, imaju snažan interes da ostvare nove vidove saradnje", rekao je Antić.

Kazao je da je s kompanijom "Elektroprivrede Strazbura" koja je drugi najveći distributer električne energije i gasa u Francuskoj, srpska strana potpisala Memorandum o razumevanju za korišćenje dubokih geotermalnih izvora opština Kikinda, Subotica i Sremska Mitrovica, radi proizvodnje toplotne energije, jer je u Vojvodini veliki neiskorišćeni potencijal termalnih izvora.

Francuska kompanija "SUEZ grupa", jedan od partnera Grada Beograda na razvoju projekta izgradnje regionalnog centra za tretman otpada u Vinči, kod Beograda, s Beogradskim elektranama je potpisala javno-privatno partnerstvo o tretmanu otpada i pružanju drugih usluga.

Predvidjeno je da se preradom otpada proizvodi električna i toplotna energija za deo Beograda.

Čelnici kompanije "Schneider Electric" potpisali su sporazume o saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu i s Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu.

Antić je ukazao da Srbija ulaže velike napore za pravljenje "energetskog miksa" i unapređenje elektroenergetskog sektora, te da je značajan prostor za saradnju sa "Schneider Electric".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.