AAA

ZELENA-SRBIJA | 08.08.2019 10:10 > 08.08 10:10

Majkl Mur o alternativnim izvorima energije u novom dokumentarcu 'Planeta ljudi'

Šta ako alternativni izvori energije nisu ono što treba da budu istražuje se u dokumentarcu "Planeta ljudi", koji je podržao i promovisao Majkl Mur, a režirao jedan od njegovih dugogodišnjih saradnika.

Premijerno je prikazan prošle nedelje na njegovom Filmskom festivalu "Travers siti".
Film koji još nije u distribuciji, niskobudžetni je, ali prodorno ispituje onoga što autori kažu da su lažna obećanja ekološkog pokreta i zašto je svet još zavisan od fosilnih goriva.

Režiser Džef Gibs napada električne automobile, solarne panele, vetrenjače, biomasu, biogorivo, vodeće ekološke grupe poput Kluba "Siera", čak i podatke ličnosti sve od Ala Gora i Vana Džonsa koji su bili specijalni savetnici Baraka Obame za "zelena radna mesta", do lidera 350.org Bila Mekibena, vodećeg ekologa i zagovornika pokreta o klimatskim promenama.

Gibs koji je producirao Murove "Bowling for Columbine" i "Fahrenheit 9/11", nije imao nameru da napadne ekološki pokret. Rekao je da je samo hteo da zna zašto se stvari ne popravljaju. Ali kada je počeo da "para džemper", on i Mur su, kako je rekao, bili šokirani jer su otkrili koliko su nerazdvojno isprepletani alternativni izvori energije s ugljem i prirodnim gasom, jer kažu da je sve, od vetroturbina do električnih naplatnih stanica, ista mreža i isti biznis.

"Ispostavilo se da mi treba da se pobudimo i shvatimo", rekao je Gibs za AP. "Bilo je nekako poražavajuće otkriti da stvari u koje sam verovao, pre svega nisu stvarne, a zatim da otkrijemo da nas neće spasti samo solarni paneli i vetroelektrane... već i da postoji čitava mračna strana korporativnog novca... Sinulo mi je da su ove tehnologije samo još jedan profitni centar za njih".

Oboje znaju da će film biti "težak za gutanje" i kažu da je i njima bilo teško da "otvore oči".

"Svi želimo da vidimo kao dobro to što postoji električni automobil, pomislimo i 'Da, ali odakle dolazi struja?', ali samo sebi kažemo da o o tome ne želimo ni da razmišljamo, drago nam je što imamo električne automobile", rekao je Mur.

"Video sam vetrenjače za proizvodnju struje i tako je divno videti ih kako rade, i nemojte reći da smo otišli ​​predaleko i da nas to neće spasti... Ali, ali, moj osećaj govori drugačije, a time se treba baviti odmah", dodao je Mur.

"Sada možemo da počnemo da smišljamo ispravna rešenja koja bi mogla da promene stvari... Film ne sadrži odgovore na to, ali postavlja bolja pitanja", rekao je Gibs. "Zaista verujem da, kada milioni ljudi razgovaraju o nečemu, dodju i do odgovora... To radimo kao ljudi, rešavamo probleme, ali moramo imati prava pitanja".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.