AAA

ZELENA-SRBIJA | 22.08.2019 22:25 > 22.08 22:25

NVO: Propusti brazilske vlade odgovorni za požare u kišnim šumama u Amazoniji


Nevladina organizacija "Amnesty International" saopštila je danas da su propusti brazilske vlade odgovorni za požare u kišnim šumama u Amazoniji.Komentar grupe koja se bori za ljudska prava usledio je nakon što je brazilski predsednik Žair Bolsonaro nagovestio da su nevladine organizacije možda izazvale požare da bi "skrenule pažnju" na ukidanje subvencija za očuvanje "pluća planete".

Bolsonaro nije pružio nikakve dokaze za svoje insinuacije na račun nevladinih organizacija, ali je objasnio da one "osećaju nedostatak novca" posle suspenzije sredstava za očuvanje prašume.

Generalni sekretar "Amnesty International" Kumi Naido rekao je da je grupa dokumentovala ilegalne invazije putem kopna i podmetanja požara u Amazoniji, uključujući region u kojem bukte požari.

Požare u Amazoniji obično izazivaju tehnike krčenja šume kojima se zemljište pretvara u poljoprivredno ili stočarsko ili se raščišćavaju zone na kojima je drveće već nestalo, i to obično tokom sezone suše koja se završava za oko dva meseca.


Svetska meteorološka organizacija saopštila je ove nedelje da satelitski snimci pokazuju kako dim od amazonskih požara dopire do obale Atlantika i Sao Paula.

Broj šumskih požara u Brazilu je od početka godine porastao za 83 odsto u odnosu na čitavu 2018, saopšteno je juče. Taj rast je bio posebno alarmantan u saveznim državama koje su potpuno ili delimično u amazonskoj prašumi, kao što je na primer država Mato Groso, sa 13.682 požara. To je porast od 87 odsto u odnosu na celu prošlu godinu.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.