AAA

ZELENA-SRBIJA | 28.08.2019 14:40 > 28.08 14:41

Zelena stranka: Od 42 javna vodovoda u Vojvodini ispravno samo devet

Zelena stranka saopštila je danas da je ispravno samo devet od 42 kontrolisana javna vodovoda u Vojvodini, što je utvrdjeno najnovijim istraživanjem beogradskog Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Po tom istraživanju, ispravni javni vodovodi su u Novom Sadu, Beočinu, Vrbasu, Ruma, Bečeju, Sremskoj Mitrovici, Indjiji, Pančevu i Kovinu.

Zelena stranka je pozvala sve vlasti zadužene za kvalitet pijaće vode, kao i gradove i opštine, da "vrlo ozbiljno shvate u kojem pravcu to ide" i upozorila je da u Srbiji "vrlo brzo neće biti kvalitetne vode za piće".
"Kada sam kao narodni poslanik predavao predlog Zakona o proglašenju voda ustavnom kategorijom, samo 13 od 250 poslanika je potpisalo inicijativu. Čak 237 poslanika vlasti i opozicije je ignorisalo jednu ovakvu ideju i inicijativu. Pa gde tu ima mesta za politiku i politikanstvo? Nigde, zato i nisu hteli to da podrže, a sada kada vidite ove i ovakve rezultate kvaliteta pijaće vode, treba ih pitati šta oni piju kod svojih kuća", navodi se u pisanoj izjavi predsednika Zelene stranke Gorana Čabradija.

Kako je dodao, štetnost zagadjenja podzemnih voda, atmosfere, ispuštanje otrovnih materija u zemlju, "besomučna nebriga" za životnu sredinu dovode do toga takvih nalaza koje je on ocenio kao "sramotu za celu državu".

"I zato apelujem na sve političke činioce u ovoj zemlji, sve gradonačelnike i predsednike opština, na pokrajinsku i republičku vlast, na sve koji mogu da pomognu u rešavanju ovog problema da se aktivno uključe u rešavanje i sanaciju ove katastrofe", istakao je Čabradi.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.