AAA

ZELENA-SRBIJA | 29.09.2019 17:30 > 29.09 17:30

Ministar pozvao gradjane i institucije Srbije da aktivnije brane životnu sredinu

 Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan pozvao je gradjane i institucije da obrate više pažnje na životnu sredinu, saopštilo je to Ministarstvo.

U saopštenju se navodi da je Trivan, povodom današnje manifestacije "Smanjimo emisiju štetnih gasova delujmo ekološki" pozvao gradjane da "uključivanjem u ekološke inicijative, većim aktivizmom i promenom svojih navika i ponašanja" doprinesu zaštiti životne sredine.

Tom manifestacijom su simbolično obeleženi Evropska nedelja mobilnosti, Svetski dan bez automobila i Svetska nedelja zelene gradnje kao tri globalno značajna ekološka datuma, ukazao da je jedan od najznačajnijih nacionalnih ciljeva u zaštiti životne sredine smanjenje gasova sa efektom staklene bašte i postizanje boljeg kvaliteta vazduha.

Trivan je istakao da je emisija gasova staklene bašte u Srbiji od 2000. godine povećana tri puta, "zbog čega Srbija mora krenuti sa ozbiljnim merama, kako bi se emisija smanjila, poboljšao kvalitet vazduha i izbegle greške drugih zemalja koje su prolazile sličnim putem razvoja".

"Najveći zagadjivači vazduha su termoenergetska postrojenja koja rade na ugalj, i to svih kategorija, od onih velikih, državnih, do onih individualnih. Strategija koju razradjujemo mora da smanji tu količinu zagadjenja koje se emituje", istakao je Trivan.

On je dodao da je značajno da pored strateških mera gradjani povedu računa o tome "od toga kako troše energiju do toga kako se voze kada je reč o saobraćaju" i ukazao na veliki udeo motora sa unutrašnjim sagorevanjem u zagadjenju.

"Mi ne možemo da ostanemo mimo procesa sve veće upotrebe vozila koja su hibridna i na električni pogon, i sada upravo polako radimo na tome da to udje u primenu", istakao je Trivan.

Trivan je takodje istakao da 39 posto ukupnih gasova sa efektom staklene bašte potiče od objekata koji su energetski neefikasni, i pozvao je lokalne samouprave da se povedu primerom Beograda i stvaraju uslove za "zelenu" gradnju.

On je kazao da će Ministarstvo, Zakonom o klimatskim promenama koji će se naći u proceduri do kraja godine, dramatično i u svim sektorima ograničiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte, i realizovati niz akcija kojim će intenzivirati i ubrzati pošumljavanje kao najefikasniji način borbe protiv klimatskih promena i za kvalitetniji vazduh.

"Od čvršćeg utemeljenja ekologije u Srbiji, brojnih mera koje su preduzimane, ili su sada u toku, kao što su usvajanje zakona o klimatskim promenama, izmene zakona o buci, izmene zakona o upravljanju otpadom, Srbija bi trebalo ovaj krug da zatvori sa zelenom ekonomijom, stvarajući ekološki odgovornije i svesnije društvo", ocenio je Trivan.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.