AAA

ZELENA-SRBIJA | 09.10.2019 13:10 > 09.10 13:10

Nastavlja se akcija Očistimo reke Srbije


Ekološki projekat "Očistimo reke Srbije" će nastavak prethodne tromesečne akcije čišćenja vodotokova sprovoditi do kraja godine i na proleće iduće godine, s ciljem da se očisti više od 20 reka i priobalja širom Srbije, najavili su danas organizatori dnevni list "Blic" i kompanija Vip mobajl (Vip mobile).

"'Očistimo reke Srbije' je nastavak prethodne akcije dnevnog lista 'Blic' u kojoj je učestvovalo više pd 2.500 ljudi i u okviru koje je sa 16 lokacija, 11 reka i pet jezera, odneseno blizu 2.000 kubika otpada", rekao je na konferenciji za novinare glavni i odgovorni urednik "Blica" Predrag Mihailović.

Kako je naveo, uz podršku kompanije Vip mobajl projekat se nastavlja, akcijama u Kraljevu u kome će čistiti gradsko šetališta pored reke Ibar, kao i ušće ove reke u Zapadnu Moravu.

"Nakon Kraljeva, akcije čišćenja biće organizovane i u Kruševcu, Nišu, Pančevu, Somboru, Bačkoj Topoli, Čajetini, kao i u brojnim drugim mestima širom Srbije, na koje budu ukazali gradjani", kazao je Mihailović i dodao da će na proleće akcija biti nastavljena.

Rekao je da će u akcijama ćišćenja, kao i do sada, učestvovati predstavnici nevladinih organizacija, zaposleni u "Blicu", a da će logističku podršku i pomoć u mehanizaciji pružiti lokalne samouprave, kao i kompanija Vip mobajl.

Projekat je podržao i potpredsednik Vlade Srbije i ministar turizma Rasim Ljajić, koji je naglasio da će 21. vek biti vek borbe za vodu, hranu i energente.

Podsetio je i da se svega 0,5 odsto vode na planeti može koristiti za ljudsku upotrebu i da je to razlog zašto se mora drugačije upravljati tim prirodnim resursom.

"Svakog sekunda se u Srbiji ispušta devet kubnih metara otpadnih voda na 40 lokacija, dok svaki turista iza sebe ostavi oko jedan kilogram smeća", rekao je on.

Ipak, kako je naglasio, Srbija nije zemlja masovnog turizma, a glavni zagadjivači su sami gradjani koji prljaju reke i prirodu, zbog čega treba da se ojača ekološke svesti.

"Mi samo zagadjujemo životnu sredinu i činimo ono što rade turisti. Nama ne treba niko sa strane. Naše reke nisu čiste, ne zato što to radi neki vanzemaljac, Amerikanac ili Nemac ili bilo ko, to radimo mi sami", rekao je on i dodao da zato podržava akciju čišćenja reka.

Ljajić je najavio i da će se sledeće godine ponovo organizovati omladinska radna akcija u Novom Pazaru, koja će trajati duže od mesec dana, a jedini zadatak više od 300 učesnika, biće čišćenje probalja i reka koje protiču kroz grad.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Srbije Filip Radović rekao je da će ta institucija podržati akciju, kako bi se podigla svest gradjana o neophodnosti očuvanja životne sredine.

Najavio je da će Agencija na mestima gde bude organizovano čišćenje raditi monitoring kvaliteta vode.
 
Radović smatra i da će nove mere koje se planiraju u oblasti zbrinjavanja ambalaže omogućiti da se ona u Srbiji više ne baca u prirodu, već u većoj meri reciklira.

Podsetio je i na upozorenje stručnjaka UN da će, ukoliko se bude nastavilo zagadjivanje ovim tempom, od polovine veka u rekama i morima biti više ambalaže i otpada nego biljnog i životinjskog sveta.

Generalni direktor kompanija Vip mobajl i A1 Slovenija Dejan Turk kazao je da stanje životne sredine zavisi samo od nas.

"Zato se nadamo da će naša akcija biti podsticaj za neke šire društvene inicijative i stvaranje zdravijeg okruženja. Ovu filozofiju Vip živi već godinama, kroz niz ekoloških aktivnosti u koje su uključeni naši zaposleni", rekao je Turk. 

Kako je ukazao, akcija čišćenja reka je deo šire inicijative kompanije Vip mobajl, pod nazivom "Ekomotiviši Srbiju", koja ima za cilj podsticanje javnosti, biznis zajednice, relevantnih institucija i lokalnih samouprava da učestvuju u projektima i aktivnostima koji se odnose na zaštitu životne sredine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.