AAA

ZELENA-SRBIJA | 10.10.2019 13:10 > 10.10 13:10

Trivan: Izmenom Zakona o zaštiti prirode zabrana gradnje mini hidrocentrala u zaštićenim dobrima

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran trivan ponovio je danas da će vrlo brzo biti usvojene izmene Zakona o zaštiti prirode, kojima će biti zabranjena gradnja derivacionih mini hidrocentrala u zaštićenim područjima.

Trevan nije mogao da navede kada će zakon biti usvojen, ali je kazao da "izmenama zakona niko ništa neće izgubiti".
"Izgradjene mini hidrocentrale niko neće rušiti, ali će one u zaštićenim dobrima morati da rade u skladu sa pravilima", kazao je on novinarima.

Svima koji su dobili dozvole za izgradnju mini hidrocentrala u zaštićenim dobrima ministarstava energetike i zaštite životne sredine će omogućiti zamenu lokacija za one van zaštićenih područja, gde gradnja nije zabranjena, rekao je ministar.
    
Podsetio je i da njegovo ministarstvo godinama tvrdi da mini hidrocentrale derivacionog tipa ne mogu da opstanu u zaštićenim dobrima, a javna rasprava je pokazala, kako je dodao, da to mišljenje dele gradjani i struka, uključujući i SANU.

Dodao je da je i sam obišao te mini hidrocentrale, a o njihovoj gradnji i radu su izradjene studije koje pokazju zašto su štetne.

"Epilog je da su gradjani i struka upravu i da se ne može raditi na način koji narušava životnu sredinu u zaštićenim dobrima, dok se na područjuma koja nisu pod zaštitom mora voditi računa da se poštuju pravila gradnje", rekao je Trivan.   

Ocenio je da izmene Zakona o zaštiti prirode, u delu koji se odnosi na gradnju mini hidrocentrala, pre dve godine ne bi mogle da bude usvojene, ali da je to sada moguće, jer je postignut konsenzus.

Na pitanje da li u budžetu ima sredstava za obeštećenje pojedinih investitora koji su najavili tužbu protiv države, jer zbog otpora gradjana nisu mogli da izgrade mini hidroelektrane za koje su dobili dozvolu, Trivan je kazao da će se i o tome razgovarati.

"Siguran sam da ćemo napraviti rešenja koja svima odgovarati", kazao je on dodavši da su dozvole za gradnju izdate po važećem Zakonu o zaštiti životne sredine "koji je loš".

Trivan je najavio da će u narednim mesecima biti donet zakon o klimatskim promenama, uz akcioni plan, koji će pre svega omogućiti ograničavanje emisije gasova sa efektom staklene bašte, tako da sve sektorske politike budu uskladjene s tim krovnim zakonom i podredjene zaštiti životne sredine.

Izmene Zakona o upravljanju otpadom će, kako je naveo, pored ostlog omogućiti lokalnim samoupravama da same zabranjuju upotrebu kesa na svojoj teritoriji, dok će izmene Zakona o buci regulisati način na koji se nivo buke kontroliše u velikim gradovima, a pre svega omogućiti inspekcijama da nenajavljeno mere nivo buke.

Dodao je da se radi i na uvodjenju depozitnog sistema za prikupljanje ambalažnog otpada i kazao da će za pripremu zakona o toj oblasti trebati najmanje godinu dana.

"Od početka primene tog sistema Srbija će postati čista, na šta ukazuje primer mnogih zemalja koje su već uvele taj sistem", kazao je Trivan.

Naglasio je da se radi i na reorganizaciji zaštićenih dobara, pre svega nacionalnih parkova pošto "oni više ne mogu da opstanu na način na koji sada postoje, jer je svima jasno da pojedini delovi nacionalnih parkova to više nisu", rekao je Trivan i ukazao da će se u toj oblasti poštovati evropski standardi.

"To znači da će politika kažnjavanja za milimetar ulaženja u žaštićena dobra biti tako rigidna da se to nikome neće isplatiti", naglasio je ministar.   

Trivan je kazao da se radi i na izmenama Zakona o naknadama za koriščenje javnih dobara, kako bi se rešili problemi u njegovoj primeni, a da bi privreda mogla da funkcioniše uz očuvanje principa da zagadjivač plaća.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.