AAA

ZELENA-SRBIJA | 10.10.2019 16:40 > 10.10 16:40

Srbija dobila Katastar rudarskog otpada

Srbija je sastavila "Katastar rudarskog otpada" koji će omogućiti objedinjene i sistematizovane podatke o tome gde je, kakav je, koliko ga je što će pomoći sanaciji, rečeno je danas na predstavljanju tog dokumenta u Boru.Izrada Katastra rudarskog otpada košta 2,1 miliona evra, a završava se u januaru 2020. godine. Evropska unija je dala 90 odsto novca, a ostatak je iz budžeta Srbije.

Tokom tri godine, projektni tim prikupio je, analizirao i klasifikovao podatke o aktivnim i napuštenim lokacijama rudarskog otpada u Srbiji, a objedinjeni podaci skladište se u opsežnu bazu koja čini katastar rudarskog otpada, navedeno je u saopštenju.
Prva faza projekta je bila 2017. godine, kada je osam timova inženjera i tehničara rudarske i geološke struke obišlo 250 lokacija rudarskog otpada širom Srbije. Utvrdili su da je na 150 mesta veća količina otpada, ukupno 24 miliona kubnih metara.

Projektni tim je izabrao 41 lokaciju rudarskog otpada za drugu fazu projekta 2018-2019. godine.

Izabrane lokacije su detaljno ispitane, uzeti su uzorci zemljišta, karakterizovan rudarski otpad, ispitane seu podzemne i površinske vode, obavljene hemijske analize, procena stabilnosti.

Izabrane lokacije u 21 opštini širom Srbije sadrže ukupno 80 procenata identifikovanog rudarskog otpada.

"Predali smo izveštaje za 22 lokacije, dok na preostalih 19 izveštaja još radimo", rekao je projektni tim lider Piter Bajer i ukazao da napuštene lokacije rudarskog otpada u većini slučajeva nepovoljno utiču na površinske i podzemne vode.

Katastar je dostupan u formi knjige i veb aplikacije.

Šefica Odseka za rudarstvo Ministarstva rudarstva i energetike Dragana Jelisavac Erdeljan je rekla dodala da će Srbija jasnijom slikom o otpadu imati kvalitetnu dokumentaciju za sanaciju, remedijaciju i rekultivaciju odlagališta.

Projekt menadžer iz Delegacija Evropske unije u Srbiji Boris Ilijevski podsetio je da skoro 20 godina Evropska unija i Srbija saradjuju u obezbedjvanju održivog i sigurnog energetskog snabdevanja, koje je i ekološki prihvatljivo.

"Glavni izazovi koje pokušavamo da prevazidjemo kroz naše partnerstvo, odnose se na smanjenje zagadjenja i mitigaciju rizika iz sektora rudarstva i energetike. Кroz IPA podršku danas i CARDS podršku u prošlosti, Evropska unija investirala je više od 75 miliona evra u postrojenja za preradu otpadnih voda, smanjenje emisija, upravnjanje pepelom ili druge slične mere", kazao je Ilijevski.

On je kazao da kroz projekat EU podžava i prenošenje iskustava i najbolje prakse zemalja članica EU, naročito Nemačke.

"Katastar rudarskog otpada" je u sklopu uskladjivanja propisa Srbije i EU u sektoru rudarstva i zaštite životne sredine.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.