AAA

ZELENA-SRBIJA | 11.10.2019 12:55 > 11.10 12:55

Otvoren najveći vetropark na Balkanu - 'Čibuk 1' kod Kovina

Vetropark "Čibuk 1", najveći na Balkanu, koji je koštao 300 miliona evra, otvoren je danas u Mramorku, kraj Kovina, a moći će da snabdeva strujom 113.000 domaćinstava.

Postavljeno je 57 turbina instalisane snage od 158 megavata, čija je izgradnja završena aprila ove godine, kada je počela proizvodnja struje.

Tu investiciju kompanije "Masdar" iz Abu Dabija podržale su Medjunarodna finansijska korporacija (IFC) članica grupacije Svetske banke, i Evropska banka za obnovu i razvoj kreditima u ukupnom iznosu od 215 miliona evra.

Računa se da se proizvodnjom struje generatorima na vetar u Vetroparku "Čibuk 1" godišnje postiže smanjenje emisije ugljen-dioksida za 370.000 tona koliko bi nastalo ako bi se struja proizvodila u termoelektrani.

Kompanija "Masdar" je globalni lider obnovljivih izvora energije i održivog urbanog razvoja, a "Čibuk 1" je njen četvrti vetropark u Evropi.

Svečanosti je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vućić koji je rekao da novi vetropark ima veliki značaj za Srbiju i da je to u poslednjih 30 godina najveći izgradjeni energetski objekat.

On je zahvalio investitorima što pomažu napredak Srbije, i najavio da će im Vlada pomoći da imaju dobre uslove za poslovanje i da idu napred.

"Opredeljenje Srbije je da razvija obnovljive izvore eneregije", rekao je Vučić i dodao da su dobrodošli svi investitori koji žele da proizvode 'zelenu energiju' ".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.