AAA

ZELENA-SRBIJA | 15.10.2019 21:35 > 15.10 21:39

Trivan: Ova i sledeća godina biće godine velikih promena u zaštiti životne sredine u Srbiji


Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao je danas u Beogradu da su ova godina i iduća, 2020, godine velikih promena u zaštiti životne sredine u Srbiji.

Ukazao je da su za uspešno dostizanje ekoloških standarda važni i zakoni koji će biti doneti ove godine i njihova primena, kao i podrška gradjana, medija, civilnog društva i ekološki odgovornih kompanija.

"Zakonima i zakonskim rešenjima u oblasti klimatskih promena,u oblasti  upravljanja otpadom, plastikom za jednokratnu upotrebu i ambalažnim otpadom, kao i Zakonom o buci, dramatično će se promeniti životna sredina", ukazao je ministar.

Trivan je to rekao tokom posete prodavnici kompanije "DM Drogeri Markt" koja je u Srbiji i Makedoniji prestala da na kasama koristi plastične kese za pakovanje prodate robe.

Kako se navodi u saopštenju to je regionalna ekološka kampanja u saradnji s Ministarstvom Severne Makedonije za zaštitu životne sredine.

Trivan je ukazao da zdrava životna sredina "nema granice niti cenu" i zahvalio kompaniji DM i svim drugim koje doprinose zdravoj životnoj sredini.

"Zahvaljujem našim građanima što ne kupuju plastične kese i što misle o životnoj sredini", rekao je Trivan.

Od kada prodavnice naplaćuju plastične kese, proizvodnja kesa je opala za 80 odsto, a potrošnja od 60 do 80 odsto, rekao je ministar.

"Sada smo otišli korak dalje, dajući mogućnost i ovlašćenja zainteresovanim opštinama i lokalnim samoupravama da kao Beograd sami odluče da li će da zabrane upotrebu plastičnih kesa", kazao je Trivan.

Predrag Petrović, član uprave DM za Srbiju i Severnu Makedoniju, istakao je da je odluka o potpunom povlačenju plastičnih ambalažnih kesa iz prodavnica te firme nastavak poslovne prakse te kompanije koja uvažava zahteve za zaštitu okoline.

"Kompanija DM je još 2012. godine počela s naplatom velikih kesa, a od 2018. godine novac od naplate malih recikliranih kesa usmerava se na veliki ekološki projekat", rekao je Petrović.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.