AAA

ZELENA-SRBIJA | 21.10.2019 13:35 > 21.10 14:09

Кoalicija 27: Zabrinjavajući kvalitet vazduha u Boru, nadležni da reaguju

Кoalicija 27 izrazila je danas zabrinutost zbog kvaliteta vazduha u Boru usled povećane koncentracije sumpor-dioksida, kao i zbog različitih podataka koji dolaze iz državne i lokalne mreže za monitoring kvaliteta vazduha i zatražila od nadležmih da se gradjanima Bora daju jasni podaci o tome da li je trenutni kvalitet vazduha bezbedan po njihovo zdravlje.

"Trenutno dostupni podaci onemogućavaju adekvatnu informisanost javnosti", istaknuto je u saopštenju Koalicije 27, koju čini više organizacija civilnog društva i koja predstavlja platformu za njihovo zajedničko učešće u procesu usvajanja standarda i vrednosti EU u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji.

Кoalicija 27 je pozvala Ministarstvo zaštite životne sredine, Agenciju za zaštitu životne sredine, Upravu grada Bora i Institut za metalurgiju i rudarstvo Bor "da javnosti razjasne zbog čega se razlikuju republički i lokalni podaci monitoringa kvaliteta vazduha", da pojasne koje mere su preduzete ili će biti preduzete kako bi se unapredio kvalitet vazduha, kao i da obezbede uvid u izveštaje o godišnjem bilansu emisija zagadjujućih materija kompanije "Serbia Zijin Bor Copper".

"Gradjani Bora uzrok za povećane koncentracije sumpor-dioksida vide u emisijama koje dolaze iz topionice bakra u tom gradu", navedeno je u saopštenju uz poziv kompaniji "Serbia Zijin Bor Copper" da javnosti dostavi svoje godišnje i mesečne izveštaje o emisijama u vazduh i izvršenim merenjima, jer je, ističe se, dužna da informacije u vezi sa  sistemom upravljanja životnom sredinom podeli i sa zainteresovanim gradjanima, u skladu sa zahtevima standarda ISO 14001.

Pozivali su i Delegaciju EU u Srbiji da nadležnim organima i odgovornim operaterima uputi zahtev za poštovanje postojećih propisa i standarda kvaliteta vazduha u Srbiji, kao i primenu principa EU u zaštiti životne sredine koji su integrisani u pravni okvir Srbije, što je država kao kandidat za članstvo u EU dužna da čini

"Zbog prisutnih kontradiktornosti gradjani samostalno tumače podatke, gube poverenje u nadležne institucije, a svoje nezadovoljstvo prinudjeni su da iskazuju kroz proteste", navodi se u saopštenju.

Podsetili su i da su nadležne institucije u obavezi da daju jasne i razumljive podatke, te da gradjanima Bora predstave informacije o kvalitetu vazduha u realnom vremenu i informišu o tome da li je trenutni kvalitet vazduha koji udišu bezbedan po njihovo zdravlje.

Prema Godišnjem izveštaju o stanju kvalitetu vazduha u Srbiji za 2018. godinu, koji je krajem avgusta objavila Agencija za zaštitu životne sredine, vazduh u Boru bio je prve kategorije odnosno čist i neznatno zagadjen.

U izveštaju se navodi da u Srbiji tokom prethodne godine nije zabeležena srednja godišnja vrednost koncentracije sumpor-dioksida iznad granične vrednosti 50 mikrograma po kubnom metru (50 µg/m3).

U poslednjem dostupnom mesečnom izveštaju Agencije navodi se da je tokom septembra 2019. godine zabeleženo 10 prekoračenja dnevnih graničnih vrednosti sumpor-dioksida na dve merne stanice u Boru i ukupno 51 prekoračenje satnih vrednosti na tri merne stanice u tom gradu.

Kako su ukazali iz Koalicije 27, podaci iz lokalne mreže monitoringa istovremeno pokazuju drugačiju sliku o kvalitetu vazduha u Boru tokom 2018. godine.

"Izveštaj koji izradjuje Institut za metalurgiju i rudarstvo Bor pokazuje da je srednja godišnja vrednost koncentracije sumpor-dioksida bila iznad granične vrednosti od 50 µg/m3 i iznosila je 70 µg/m3. Takodje, poslednji dostupan mesečni izveštaj Instituta za avgust ove godine pokazuje da je samo tokom tog meseca zabeleženo čak 22 prekoračenja dnevnih graničnih vrednosti", navedeno je u saopštenju.

Кoalicija 27 je podsetila da je prema važećim propisima u Srbiji dozvoljena koncentracija sumpor-dioksida 50 µg/m3 za kalendarsku godinu, dozvoljene dnevne granične vrednosti su 125 µg/m3, a granična satna vrednost 350 µg/m3.

Dodaje se da dnevne vrednosti ne smeju biti prekoračene više od tri puta tokom kalendrske godine, dok se granične satne vrednosti ne smeju prekoračiti više od 24 puta za period od godinu dana.

Podaci o kvalitetu vazduha u realnom vremenu, dostupni na sajtu Agencije, pokazuju da su satne koncentracije sumpor-dioksida krajem septembra dostizale vrednosti veću od 1250 µg/m3.

"Dnevne granične vrednosti sumpor-dioksida su u Boru prekoračene i prema informacijama iz izveštaja Agencije za zaštitu životne sredine i iz izveštaja Instituta za metalurgiju i rudarstvo Bor", piše u saopštenju.

Ukazano je i da Zakon o zaštiti vazduha propisuje niz mera koje najdležni organi državne uprave i jedinice lokalne samouprave mogu preduzeti u slučajevima kada dolazi do prekoračennja propisanih graničnih vrednosti konentracija zagadjujućih materija u vazduhu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.