AAA

ZELENA-SRBIJA | 28.10.2019 15:05 > 28.10 15:09

Inicijativa Ne davimo Beograd pokrenula peticiju za preduzimanje mera protiv zagadjenja vazduha


Inicijativa Ne davimo Beograd pokrenula je danas peticiju kojom se zahteva od beogradske i republičke vlasti da preduzme konkretne mere protiv zagadjenja vazduha u Srbiji. Kako bi se situacija sa zagadjenjem vazduha poboljšala, inicijativa Ne davimo Beograd smatra da je neophodno promeniti više stvari.

"Radikalno poboljšanje javnog prevoza, masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada, promocija održive urbane mobilnosti, prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, bolju kontrolu industrijskih zagadjivača, sistematsko praćenje i izveštavanje o zagadjenju vazduha, odustajanje od svih štetnih projekata koji će dodatno zatrovati vazduh naših gradova, poput izgradnje spalionica", predložila je ta Inicijativa u svom saopštenju.

Kako su naveli, gradovi u Srbiji se sve češće nalaze na vrhu liste najzagadjenijih gradova sveta.

"Naše zdravlje, zdravlje naše dece i naših najmilijih, ugroženo je nebrigom i kontinuiranim igorisanjem upozorenja, merenja i analiza, koja jasno govore da se radi o ozbiljnom problemu koji se neće sam od sebe rešiti. Zahtevamo konkretne mere koje će promeniti ovo stanje", dodaje se u saopš‡tenju.

Kako su istakli, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u Srbiji tokom jedne godine prerano umre više od 6.000 ljudi usled izloženosti zagadjenjima iz vazduha, koje Srbiju stavljaju na drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagadjenja vazduha.

Inicijativa je potpisnike peticije pozvala u protestnu šetnju 31. oktobra, koja će početi kod Skupštine Beograda a završiti se kod zgrade Vlade Srbije.

Tom prilikom će predstavnici i Inicijativa predati zahteve peticije gradskim i republičkim vlastima.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.