AAA

ZELENA-SRBIJA | 29.10.2019 17:20 > 29.10 17:26

NDMBGD: Ima boljih opcija za beogradsko smeće od spalionice u Vinči

Inicijativa "Ne davimo Beograd" (NDMBGD) poručila je danas da se sa "zdravljem gradjana ne može igrati i trgovati da bi se ostvario profit" i da "u svakoj računici zdravlje mora biti na prvom mestu".

Ta inicijativa je time odgovorila na izjavu Dragana Djilasa, jednog od lidera Saveza za Srbiju o odnosu cena spalionice smeća na beogradskoj deponiji u Vinči koju sada predlaže vlast SNS, i znatno niže cene spalionice koju je predlagala prethodna vlast DS. 
"Alternativa jednoj spalionici ne može biti druga spalionica, već zaokruženi sistem reciklaže i tretmana otpada koji doprinosi smanjenju zagadjenja i otvaranju radnih mesta", saopštila je NDMBGD.

U saopštenju piše da bi spalionica smeća, pored "katastrofalne štetnosti po gradski i budžete gradjana", izazvala "ogromne rizike po zdravlje velikog broja ljudi".

To je objašnjeno time da je posledica spaljivanja otpada "ogromna količina pepela koji se širi u vazduhu, a oslobadjaće se i kancerogene supstance" za koje u Srbiji ne postoji laboratorija koja može da ih izmeri, rečeno je u saopštenju.

NDMBGD smatra da ima mnogo boljih opcija od spaljivanja smeća i zalaže se za "maksimalno smanjenje količine otpada kroz reciklažu", odnosno omogućavanje ponovne upotrebe i razvoj "zelene ekonomije" koja bi zaposlila hiljada ljudi.

Sličan sistem postoji u Ljubljani koja je 2004. godine planirala izgradnju dve spalionice, ali je, po uvodjenju "koncepta nula otpada" za koji se zalaže i NDMBGD, odustala od izgradnje spalionica i deset godina kasnije je proglašena za "evropski grad bez otpada".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.