AAA

ZELENA-SRBIJA | 01.11.2019 15:10 > 01.11 15:10

Agencija Srbije za zaštitu životne sredine obeležila 15 godina rada


Agencija za zaštitu životne Srbije u potpunosti je uskladila rad sa standardima Evropske unije i spremna je da postane članica Evropske agencije za zaštitu životne sredine i pre ulaska Srbije u Uniju, izjavio je danas direktor Agencije Filip Radović.Na proslavi 15 godina rada Agencije Radović je rekao da "kako mi to radimo u Srbiji, radi se u bilo kojoj drugoj razvijenoj evropskoj državi".

"Potpuno smo harmonizovani po pitanju standarda, opreme i tehničkih kapaciteta", izjavio je i naglasio da domaći stručnajci već ravnopravno učestvuju u svim evropskim projektima.

Podsetio je da Agencija sistematski obavlja monitoring kvaliteta vode i vazduha, koji se ispituju u najsavremenijoj laboratoriji u ovom delu Evrope, prikuplja podatake o stvaranju otpada i izvorima zagadjivanja vode, vazduha i zemljišta, intenzivno radi na tome da ukaže gradjanima i institucijama na značaj ekologije.

"Gradjani u realnom vremenu mogu na sajtu Agencije da prate podatke o tome kakav je kvalitet vazduha i vode na teritoriji Srbiji, a uradjen je i invetar svih lokacija kontaminiranog zemljišta", rekao je Radović.

Naglasio je da je Agencija uspela da, primenom nejsavremenije informacione tehnologije, novac koji se sliva u ekološki, "zeleni fond", u prethodnih nekoliko godina uveće za tri-četiri puta s tendencijom rasta, dok budžet Agencije iznosi 0,5 odsto te sume.

"Ulaganje u životnu sredinu nikada nije trošak, već investicija u budućnost", ukazao je Radović uz podsećanje da Srbija za životnu sredinu izdvaja 0,3 odsto BDP-a.

Istakao je da je Agencija uspela da se izbori za vidno mesto medju svetskim agencijama.

"Najbolji pokazatelj toga je da je odmah po izbijanju krize sa zagadjenjem vazduha za narednu godinu u Beogradu zakazan sastanak svih evropskih agencija za zaštitu životne sredine na temu aerozagadjenja", kazao je Radović.

Dodao je da je prošle godine direktor Evropske agencije za zažtitu životne sredine, Hans Bruninks, tokom posete Beogradu ocenio da je srpska Agencija u potpunosti spremna da postane članica krovne agencije za ekologiju EU i pre no što Srbija postane članica Unije.

Na današnjoj proslavi direktor italijanskog Nacionalnog Instituta za zaštitu životne sredine i istraživanje Luka Demikeli je ocenio da Srbija može biti ponosna što ima tako modernu Agenciju za zaštitu životne sredine.

Višegodišnja saradnja italijanske i srpske agencje, rekao je on, trebalo bi da pomogne da se brže rešavaju problemi u oblasti zaštite životne sredine.

Danas je govorio i Set Sigel, autor knjige "Neka bude voda izraelsko rešenje za svet koji gladuje", koja je postala bestselera "Njujork tajmsa".

Rekao je da bi Srbija trebalo da se više bavi problemima zaštite životne sredine, tretmanom otpadnih voda i da ulaže u "zelenu energetiku" jer problemi s okolinom ugrožavaju zdravlje stanovništva.

Sigel je kazao da je Izrael odavno utvrdio da mu je, pored bezbednosti, jedan od prioriteta pouzdano snabdevanje stanovništva i privrede vodom.

Tako su tokom sedamdeset godina u Izraelu milijarde dolara uložene u izgradnju sistema za preradu vode, te se sada 90 odsto prećišćenih otpadnih voda koristi za poljoprivredu, a desalinizirana morska voda se koristi u domaćinstvima.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.