AAA

ZELENA-SRBIJA | 06.11.2019 10:25 > 06.11 10:28

Koalicija 27: Saobraćaj nije najveći uzročnik zagadjenja vazduha u Srbiji

Nevladina organizacije koja se bavi ekologijom Koalicija 27, ocenila  je da nije tačna tvrdnja Ministarstva zaštite životne sredine Srbije da je za zagadjenje vazduha najodgovorniji saobraćaj.

Koalicija 27 u saopštenju je podsetila da je u 2018. godini kvalitet vazduha zvanično bio ocenjen trećom kategorijom prekomerno zagadjen vazduh u Beogradu, Kraljevu, Valjevu, Kragujevcu, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Užicu, Smederevu i Kosjeriću.

U svim ovim mestima uzrok prekomernog zagadjenja bile su toplane i individualna ložišta, dok je doprinos drumskog saobraćaja bio oko šest odsto .

Kada je reč o zagadjenju oksidima sumpora, dominantni izvor emisija u 2018. godini bila je proizvodnja električne i toplotne energije čak 91 procenat.

Sektor proizvodnje električne i toplotne energije takodje je imao najveći udeo u ukupnim emisijama azotnih oksida 49 odsto, dok je drumski saobraćaj bio na drugom mestu sa doprinosom od 23 odsto.

U skladu sa podacima Agencije za zaštitu životne sredine o izvorima zagadjujućih materija, saobraćaj se ne može smatrati osnovnim uzrokom zagadjenja suspendovanim česticama PM10 i PM2,5, navedeno je u saopštenju.

Koalicija 27 pozvala je Ministarstvo zaštite životne sredine da se u  obraćanju javnosti oslanja na podatke agencije odnosno da, ukoliko raspolaže drugačijim podacima, takve podatke podeli sa javnošću.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.