AAA

ZELENA-SRBIJA | 09.12.2019 13:45 > 09.12 13:45

SRS protiv regionalne deponije kod Novog Sada

Srpska radikalna stranka (SRS) je danas protestvovala zbog konačne odluke gradske vlasti Novog Sada da se, bez obzira na oštro protivljenje stručnjaka, na prostoru sadašnje gradske deponije izgradi četiri puta veća regionalna deponija.

Tu bi se odlagao otpad iz Novog Sada i još sedam opština Južnobačkog okruga."Velika regionalna deponija na ulazu u Novi Sad je tempirana ekološka bomba", izjavio je novinarima predsednik Odborničke grupe SRS Skupštini Grada Novog Sada Djuradj Jakšić.
Objasnio je da su u neposrednoj blizini deponije, svega nekoliko kilometara od samog centra Novog Sada, gusto naseljena mesta Klisa, Slana bara, Vidovdansko naselje, Nemanovci i Pejićevi salaši. 

Prema njegovim rečima, izabrana lokacija je apsolutno neprihvatljiva i zbog blizine najvažnijeg novosadskog izvorišta vode "Ratno ostrvo". Visokotoksična tečnost sa deponije može kroz zemlju dospeti do rezervoara pijaće vode i napraviti pravu ekološku katastrofu, rekao je on.

Jakšić je ocenio da postojeće novosadsko odlagalište smeća nije gradska deponija u punom smislu, već samo "delimično uredjeno smetlište koje zagadjuje životnu sredinu", odakle se povremeno čitavim gradom šire "strahovito štetni gasovi i smrad".

"Novi Sad mora ...zaštititi svoj interes, životnu sredinu i zdravlje svojih stanovnika... i krenuti u zatvaranje postojeće deponije i izabrati novu lokaciju, udaljenu od stambenih zona i od samog grada, za eventualnu izgradnju velike regionalne deponije", ocenio je Jakšić.

Umesto izgradnje regionalne deponije, SRS predlaže da se spalljuje sav otpad koji se ne može reciklirati i kompostirati.

Jakšić je rekao da bi najpogodnija lokacija za spalionicu bilo prigradsko naselje Šangaj, u neposrednoj blizini novosadske Termoelektrane i toplane, gde već postoji kompletna infrastruktura za to.

Energija od spaljivanja otpada mogla bi se koristiti za privredu i grejanje koje bi u tom slučaju pojeftinilo u Novom Sadu, očekuje Jakšić koji smatra da bi spaljivanje smeća bilo "ekološki potpuno ispravno i dugoročno, a ekonomski isplativo".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.