AAA

ZELENA-SRBIJA | 18.12.2019 13:00 > 18.12 13:11

Kada je vazduh zagadjen, merna stanica za kvalitet vazduha u Smederevu ne radi

Gradjanska inicijativa "Crveni bedževi" je danas saopštila da je, kada je zagadjenje vazduha najveće, stanica koja to meri u centru Smedereva u više navrata prestajala da šalje podatke onlajn platformama koje regustruju podatke o tome. Na sajtovima koji objavljuju indeks zagadjenosti, Smederevo je redovno u trećoj ili četvrtoj kategoriji, od kojih je prva štetna, a druga opasna po zdravlje ljudi, kaže Inicijativa.

U saopštenju se navodi da je po poslednjim dostupnim podacima, Smederevo juče, u utorak, bilo grad sa najzagadjenijim vazduhom u Evropi, ali je "slučaj hteo da baš u tom trenutku merač u centru grada prestane da radi".

AQI (Indeks kvaliteta vazduha) izračunava se uz korišćenje podataka s lokalnih zvaničnih mernih stanica, piše u saopštenju.
Gradjanska inicijativa "Crveni bedževi" pita vlasti i zašto se javnost ne informiše o tom problemu i zašto lokalna vlast Smedereva hitno ne deluje u skladu sa Zakonom Srbije o zaštiti vazduha, koji propisuje šta lokalne vlasti treba da čine kada je vazduh treće ili četvrte kategorije.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.