AAA

ZELENA-SRBIJA | 17.01.2020 15:25 > 17.01 15:59

Pokret Odbranimo reke Stare planine: Vučićeve tvrdnje netačne

Pokret Odbranimo reke Stare planine danas je ocenio da s netačne tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi se izgradnjom minihidroelektrana smanjila zagadjenost vazduha u Srbiji. 

"Aleksandar Vučić svojim poslednjim izjavama pokušava da zavadi vazduh i vodu da bi sklonio fokus sa svog neodgovornog nedelanja kad su ekološke i životno važne teme u pitanju", navodi se u saopštenju tog pokreta. 

Ukazano je da bi izgradnjom svih planiranih minihidroelektrana Srbija dobila svega dva do tri odsto elektične energije od kupnih godišnjih potreba i da bi većina električne energije iz tih malih hidroelektrana bila proizvedena u proleće, kada je zagadjenje vazduha najmanje. 

"U zimu, kada je zagadjenje na maksimumu, doprinos svih minihidroelektana u proizvodnji elektične energije bi bio manji od jedan odsto, a kako su termoelektrane samo deo zagadjivača vazduha, to bi se ukupno zagadjenje smanjilo najviše za nekoliko promila. Doprinos čistijem vazduhu bi bio zanemarljiv, a sve planinske reke i priroda oko njih bi bile sravnjene sa zemljom", smatra Pokret Odbranimo reke Stare planine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.