AAA

ZELENA-SRBIJA | 17.01.2020 19:15 > 17.01 19:20

Ne davimo Beograd na protestu zatražio hitne mere za čistiji vazduh

Ispred Gradske skupštine Beograda večeras je na protestu "Za čistiji vazduh" u organizaciji Inicijative "Ne davimo Beograd" (NDMBGD) i Gradjanskog fronta zatraženo da nadleži preduzmu konkretne mere kako bi kvalitet vazduha u gradovima Srbije bio bolji.

Aktivista Inicijative NDMBGD Vladimir Radojičić podsetio je da je ta organizacija još pre tri meseca od Vlade tražila konkretne mere zbog velikog zagadjenja, da je peticiju potpisalo 14.000 gradjana, ali da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ipak uverava da je vazduh zagadjen samo dva-tri dana godišnje i da gradjani treba da biraju "izmedju vazduha i crkavice koju on naziva standardom".

Premijerka Ana Brnabić je ove nedelje na hitnom sastanku rekla da "nema mesta panici", a ministar Srbije za zaštitu životne sredine Goran Trivan "za zagadjanje je optužio gradjane", rekao je Radojičić i pozvao vlasti ili da reše probleme, ili da se povuku s funkcija.

Profesor Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Vladimir Djurdjević, rekao je da se rešenjima niko nije bavio iako problem zagadjenja vazduha postoji godinama.

Dodao je da razvoj saobraćaja i industrije nije opravdanje za zagadjenje, jer su u mnogo razvijenijim zemljama problemi s vazduhom manji pošto se na vreme pravila i sprovodila strategija za to. Radomir Lazović iz "Ne davimo Beograd" rekao je za Agenciju Beta da je ta organizacija izradila čitav set mera kratkoročnih kao što je zaštita stanovništva kroz obaveštavanje, sugerisanje da se ne izlazi napolje i smanjenje saobraćaja, i dugoročnih kao što je prelazak na održiva goriva, zajednička ložišta i radikalno pošumljavanje.

Sa skupa nekoliko stotina ljudi pozvani su gradjani Srbije da 29. januara u svim gradovima održe "Marš za čist vazduh".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.