AAA

ZELENA-SRBIJA | 02.02.2020 16:00 > 02.02 16:00

Nova stranka demantuje predsednika Srbije: Mini-hidroelektrane imaju veliki negativan uticaj

Nova stranka poručila je danas da je studija Svetskog fonda za prirodu pokazala veliki negativan ekološki uticaj mini-hidroelektrana, te je javnost "ostala šokirana" izjavom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se zagadjenje smanjuje njihovom izgradnjom.


Nova stranka navodi da u toj studiji koju je finansirala Evropska unija, stoji da je doprinos malih hidroelektrana proizvodnji struje vrlo ograničen, dok je njihov negativan ekološki uticaj u većini slučajeva značajan.

"Jedinice s malim hidroturbinama uništavaju tok reke, a doprinos proizvodnji električne energije je minimalan stoji u pomenutom izveštaju koji direktno demantuje Vučićevu poruku s nedavnog otvaranja fabrike u Bečeju, da će tim putem zagadjenje biti umanjeno", navodi se u saopštenju Nove stranke.

Nova stranka je navela da su medjunarodne ekološke organizacije pozvale Vladu Srbije da ukine podsticaje za otkup struje iz malih hidroelektrana, jer one veoma štetno deluju na prirodu.

"Podaci iz njihovih studija ukazuju na to da nemaju značajnu ulogu, niti mogu doprineti razvoju elektroenergetskog sistema Srbije, a istovremeno veoma štetno utiču na prirodu i biodiverzitet u odnosu na ostale obnovljive izvore energije", navodi Nova stranka.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.