AAA

ZELENA-SRBIJA | 04.09.2015 16:40

Krivolovci godišnje ubiju do 170.000 zaštićenih ptica u Srbiji

U Srbiji se godišnje ilegalno ubije između 125.000 i 170.000 ptica, ocenili su danas ornitolozi iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije na osnovu javno dostupnih izveštaja i javnih pohvala krivolovaca na društvenim mrežama.

Kako se navodi u saopštenju Društava, reč je o strogo zaštićenim vrstama na koje je lov zabranjen, o pticama koje se love van sezone koja je za to propisana, kao i o količinama koje premašuju planske osnove, ali i koje se love na načine koji su zabranjeni.
Na osnovu izveštaja partnerstvo za zaštitu ptica Brdlajf internešnel (BirdLife International) krivolov na ptice u Srbiji najviše je zastupljen na lokacijama  Labudovo okno, Bečejski ribnjak, ribnjaci "Ečka" i ribnjak "Vršački ritovi".

Labudovo okno je međunarodno značajno vodeno stanište (upisano na Ramsarsku listu), i deo Specijalnog rezervata prirode Deliblatska peščara, kao i međunarodnog ekološkog koridora Dunava. Bečejski i ečanski ribnjak su evropski prepoznata značajna područja za ptice, no to nije dovoljno da zaustavi krivolovce.

Osim prepelica, kojih kvirolovci godišnje ubiju između 50.000 i 60.000, među prvih deset najviše krivolovljenih vrsta u Srbiji najviše je divljih patki (tri vrste) i divljih guski (jedna vrsta).

To pokazuje da lovci ne žele da nauče da raspoznaju vrste koje je dozvoljeno loviti od onih koje nije, te da su već naviknuti na uobičajeni i nekažnjeni krivolov, navodi se i dodaje da je poražavajuća činjenica i da se u Srbiji događa masovno ubijanje ptica grabljivica od kojih najviše strada za poljoprivredu korisni orao mišar.

Prema izveštaju, krivolovci ubiju između 7.000 i 10.000 orlova mišara.

Srbija je trenutno najopasnija država u region za boravak ugroženih patki njorki, koje svake lovne sezone pre svega masovno krivolove na ribnjacima u Vojvodini, dodaje se u saopštenju.

Ornitolozi apeluju da sezona lova na vodene ptice selice, koja je započela 1. septembra u Srbiji, bude jasna prilika da se taj pesimistički trend ispravi i nude pomoć nadležnima u borbi protiv krivolova.

Izveštaj je pokazao da se u oblasti Mediterana godišnje ilegalno ubije oko 25 milona ptica. Italija i Egipat su, prema izveštaju, najopasnije države za ptice selice, a za njima slede Sirija, Liban i Kipar. Najopasnije mesto na Mediteranu je područje Famagusta na Kipru, gde se gotovo 700.000 ptica ubije svake godine.

Zeba je na vrhu liste sa procenjenih 2,9 miliona ubijenih svake godine, iza koje sledi crnoglava grmuša (1,8 miliona), prepelica (1,6 miliona) i drozd pevač (1.200.000).


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.