AAA

ZELENA-SRBIJA | 11.02.2020 15:00 > 11.02 15:00

Svetski fond za prirodu ne podržava izgradnju malih hidroelektrana

Svetski fond za pirodu (WWF) je danas saopštio da ne podržava izgradnju malih hidroelektrana u Srbiji i da se zalaže za održivo korišćenje obnovljivih izvora energije.


"Treba zaustaviti podsticaje za sve vrste malih hidroelektrana, te na taj način ograničiti njihovo nekontrolisano širenje i uništavanje reka", navodi se u saopštenju WWF povodom pisanja nekih beogradskih medija da ta organizacija podržava izgradnju malih hidroelektrana.

"Sadašnja politika podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora odgovara isključivo investitorima u male hodroelektrane, značajno ograničavajući proizvodnju iz drugih obnovljivih izvora, poput sunca i vetra", piše u saopštenju WWF.

"Štaviše, što je manja instalisana snaga postrojenja, to je veća podsticajna otkupna cena struje, čime se dodatno povećava pritisak na reke, jer je investitorima u interesu da sagrade što više postrojenja manje instalisane snage. To često podrazumeva stavljanje nebrojenih kilometara reka u cevi", ukazala je Nataša Milivojević iz WWF Adrije.

Podsetila je da je 95 odsto sagradjenih malih hidroelektrana snage manje od jednog megavata.

Sistem podsticaja za izgradnju malih hidroelektrana, po oceni WWF, pravi direktnu finansijsku štetu gradjanima.

Po studiji WWF Adrije, 2017. i 2018. godine na račune vlasnika malih hidroelektrana isplaćeno je skoro 30 miliona evra, a kad se tome dodaju porezi, infrastrukturni troškovi i priključivanje na mrežu, gradjani Srbije bili su u gubitku 15,5 miliona evra.

Taj gubitak ne uključuje štete po prirodu i lokalne zajednice izazvane uništavanjem reka.

"Sve analize pokazuju da je doprinos malih hidroelektrana energetskoj stabilnosti Srbije zanemarljiv jer postojeće u proseku proizvode manje od 0,8 odsto ukupne električne energije, a kada bi se izgradile sve koje su planirane, taj iznos ne bi premašio tri odsto. Zauzvrat, hiljade kilometara reka bile bi izgubljene", rekla je Nataša Milivojević.

Istakla je da je WWF Vladi Srbije predložio da se iz Uredbe o podsticajnim merama za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora trajno ukinu podsticaji za male hidroelektrane i povećaju kvote za druge obnovljive izvore energije poput vetra ili sunca.

Time bi se jasno ukazalo da strateški prioriteti Srbije je očuvanje biodiverziteta i zaštita vodnih resursa, piše u saopštenju WWF.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.