AAA

ZELENA-SRBIJA | 27.02.2020 15:40 > 27.02 16:08

Opština Svrljig zabranila gradnju MHE na svojoj teritoriji

Odbornici Skupštine Opštine Svrljig su danas zabranili izgradnju mini-hidroelektrana na području te opštine.

Šef odborničke grupe Ujedinjene seljačke stranke i poslanik Milija Miletić, na čiju je inicijativu usvojen zaključak o tome, rekao je agenciji Beta da Opština Svrljig želi da sačuva prirodu.

"Ono što se blizu nas dešava sa izgradnjom mini-hidroelektrana je naopako i grozno. Ne možemo da dozvolimo da neko bogat i moćan može da radi sve šta želi i da uništi reke. Priroda i reke treba da ostanu onima koji će živeti posle nas", izjavio je Miletić.

On je istakao da opština Svrljig ima bogatu prirodu na 497 kvadratnih kilometara, reku Timok i veliki broj planinskih rečica koje leti skoro presuše, ali zimi i u proleće imaju dovoljno vode.

"Detaljni urbanistički plan koji je radjen šezdesetih i sedamdesetih godina, predvidjao je izgradnju velikog broja mini-hidroelektrana. Bilo je lica zainteresovanih za izgradnju 2009. godine, takodje i 2010. i 2011. godine, ali njihova inicijativa nije realizovana", rekao je Miletić.

On je rekao da Opština Svrljig podržava politiku razvoja Srbije, ali ne podržava da se pojedinac ili nekoliko ljudi bogati tako što će napraviti štetu svima ostalima.

Miletić je rekao da će Opština nastojati da izgradi fabriku za preradu otpadnih voda na Timoku nizvodno Srvrljiga, da bi i tu reka bila čista kao što je uzvodno.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.