AAA

ZELENA-SRBIJA | 04.03.2020 15:05 > 04.03 15:23

Grad Kragujevac nema para za stanice za merenje PM čestica u vazduhu

Gradski budžet Kragujevca nema novca za nabavku stanice za merenje aerozagadjenja suspendovanim PM česticama u realnom vremenu i njeno održavanje.

Načelnik odeljenja za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Dragan Marinković kazao je za agenciju Beta da oprema košta oko 30.000 evra, kao i da treba računati na dodatne troškove njenog održavanja.

Marinković je rekao da u budžetu Kragujevca za ovu godinu nisu predvidjena sredstva za nabavku merne stanice za PM čestice, ali da bi to moglo da se promeni do kraja godine uz rebalans budžeta.

On je naveo da postavljanje tih stanica neće biti moguće ni o trošku republičke Agencije za zaštitu životne sredine.

Prema njegovim rečima, iz te agencije mu je rečeno da neće biti novih aparata u naredne dve godine jer država za to nema novca.

Agencija je ranije omogućila merenje suspendovanih PM čestica aparatima u realnom vremenu u nekoliko gradova u Srbiji.

U Kragujevcu se za potrebe gradske prave, obavlja merenje prisustva suspendovanih PM čestica u vazduhu na jednom mernom mestu, kod osnovne škole "Mirko Jovanović" u naselju Aerodrom.

Takvo merenje obavlja Institut za javno zdravlje u Kragujevcu, iz finansiranje grada Kragujevca, a rezultati iz jednog meseca se objavljuju u narednom.

U odsustvu 24-časovnog obaveštavanja o aerozagadjenju PM česticama, nekolicina gradjana Kragujevca se samoorganizovala i nabavila aparate kojima se na više lokacija ove zime vrši merenje "u realnom vremenu".

Ukazali su na to da podaci govore o visokom zagadjenju vazduha u Kragujevcu.

U decembru je samo pet dana koncentracija PM čestica bila ispod granične, a samo jedan dan u prvih deset dana januara, a Kragujevčanke su, okupljene u istoimenoj Fejsbuk grupi, pokrenule akciju prikupljanja potpisa za peticiju kojom od gradskih čelnika traže sistematsko izveštavanje i da se sprovedu konkretne mere za smanjenje zagadjenja i poboljšanje kvaliteta vazduha i vode.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.