AAA

ZELENA-SRBIJA | 04.03.2020 16:10 > 04.03 16:10

Šta evropski standardi donose Srbiji u oblasti bezbedne hrane i vode


Srbija je ostvarila vidan napredak u uskladjivanju sa zakonima i standardima EU za bezbednost hrane, što je obuhvaćeno Poglavljem 12 pristupnih pregovora sa EU, rečeno je danas na brifingu u EU info centru u Beogradu.

Na brifingu "EU za tebe-Šta evropski standardi donose Srbiji" o oblastima obuhvaćenim pregovaračkim poglavljima 12 i 27 (zaštita životne sredine i klimatske promene) govorilo se o pravilnom obeležavanju nutritivne i zdravstvene izjave na prehrambenim proizvodima, i o unapredjenju propisa o vodi za piće, mineralnim i izvorskim vodama.
O tome su govorili eksperti  projekta Pravna podrška pregovorima (PLAC III) za pomoć Vladi Srbije pri uskladjivanju domaćih propisa s pravnim tekovinama EU.

Vodja projekta, Andrej Engelman, naveo je da je EU za taj projekat izdvojila preko 2,8 miliona evra čime će pružiti podršku Srbiji za 11 pregovaračkih poglavlja.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji, Hurdas Sakelaris, ocenio je kao vidan napredak Srbije u pregovorima o Poglavlju 12.

Hurdas je kao glavni prioritet u Poglavlju 27 izdvojio "Evropski zeleni dogovor" koji se tiče održivosti ekonomije. Čestitao je Srbiji usvajanje pregovaračke pozicije za poglavlje 27 u januaru i dodao da taj dokument od preko 1.600 strana teksta pregleda Evropska komisija.

Ekspert projekta PLAC III, Rejmond O'Rurk, detaljno je, pomoću prezentacije, objasnio kako treba da izgledaju prehrambene i zdravstvene izjave i druge informacije o hrani.

Robert Silig, takodje ekspert tog projekta, govorio je o "Evropskim okvirnim direktivama o vodama" u koje spadaju okvirna direktiva o vodi, direktiva o vodi za kupanje i direktiva o vodi za piće.

Predstavnici Ministarstva zdravlja Srbije Mirjana Veljković i Zvonko Platiša govorili su o uskladjivanju propisa sa propisima EU i njihovoj primeni.

Današnji trening o uskladjivanju propisa u bezbednosti hrane i vode jedan je iz serije treninga koji se održavaju u okviru projekta PLAC III.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.