AAA

ZELENA-SRBIJA | 21.05.2020 14:40 > 21.05 15:07

Inicijativa 'Pravo na vodu' uputila niz apela Vladi i Skupštini Srbije

Inicijativa "Pravo na vodu" apelovala je na Vladu i Skupštinu Srbije da predlože i usvoje izmene Zakona o zaštiti prirode kojima bi bila zabranjena gradnja malih hidroelektrana u zaštićenim područjima.

U saopštenju te inicijative navodi se da je Evropska komisija objavila u sredu, 20. maja novu Strategiju biodiverziteta do 2030. godine koja sadrži niz mera čiji je cilj očuvanje prirode, biljnih i životinjskih vrsta kao i ostalog živog sveta na planeti.

Ta strategija je u prvi plan istakla obnovu reka – 25.000 kilometara rečnih tokova biće oslobodjeno uklanjanjem zastarelih barijera, kao što su brane i cevi, a sve u cilju restauracije biodiverziteta i rečnih ekosistema.

"U isto vreme, na području Balkana planirana je izgradnja više od 3.000 malih hidroelektrana, zbog kojih će se poslednje netaknute reke slobodnog toka – takozvano plavo srce Evrope, staviti u cevi i tako nepovratno narušiti ovo prirodno bogatstvo. Ove reke jesu jedno od ključnih mesta za evropski slatkovodni biodiverzitet u njima živi 69 vrsta riba koje žive samo ovde i nigde drugde u svetu", dodaje se u saopštenju.

Takodje, piše "Pravo na vodu", više od 40 odsto svih ugroženih slatkovodnih školjki i puževa Evrope može se naći samo u rekama regiona Srbije.

"Zahtevamo sankcionisanje bez odlaganja svih onih koji ne poštuju zakonske odredbe ili zaobilaze neophodne uslove za očuvanje životne sredine – što je slučaj sa većinom izgradjenih malih hidroelektrana u Srbiji. Apelujemo i da se revidiraju svi planovi i dozvole za dalju gradnju, a da se već izgradjena postrojenja strogo kontolišu, te po potrebi obustave zahvatanje vode iz vodotokova", naglašava se u saopštenju.

Inicijativa je apelovala da se u ovogodišnjoj izradi novog Prostornog plana Srbije 2021 2035, najvišeg planskog dokumenta Srbije kao i u prostornim planovima lokalnih samouprava, uzme u obzir pomenuta evropska Strategija biodiverziteta 2030.

Takodje, u cilju prelaska na obnovljive izvore energije, apeluju da se obustavi politika podsticaja za male hidroelektrane, jer za njih nema ekonomske niti energetske opravdanosti, a posebno ne javnog interesa.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.