AAA

ZELENA-SRBIJA | 22.06.2020 12:35 > 22.06 12:35

Najviše lasta u Srbiji u domaćinstvu Gvozdenović iz Kraljeva

Pobednik ovogodišnjeg takmičenja "Domaćinstvo koje su laste izabrale" je porodica Radovana Gvozdenovića iz okoline Kraljeva koja ima 86 aktivnih gnezda seoskih lasta, saopštilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Pobedničko domaćinstvo osvojilo je priznanje i tonu kukuruza kao nagradu za brigu o seoskim lastama.

Pobedničko domaćinstvo Gvozdenovića nalazi se na 2,5 kilometra od Kraljeva, a njihovu veliku štalu trenutno dele tri krave i 86 lastavičjih porodica.

Ove godine su u takmičenju "Domaćinstvo koje su laste izabrale" učestvovala rekordna 452 domaćinstva iz svih krajeva Srbije.

Organizatorima je prijavljeno ukupno 4.605 aktivnih gnezda koja nastanjuje više od 27.000 seoskih lasta.

Procenjuje se da ovaj broj seoskih lasta samo u jednom satu može da pojede više od 1,6 miliona muva, komaraca i drugih letećih insekata.

Zbog velikog interesovanja Društvo za zaštitu i proućavanje ptica Srbije ove godine organizovalo je i dodatno izvlačenje "Srećno gnezdo", kako bi se svim učesnicima takmičenja dala šansa da budu nagradjeni za ljubav prema seoskim lastama.

U izvlačenju iz bubnja najviše sreće imala je Dragica Dunić iz Cerovca kod Kragujevca, koja u svom domaćinstvu ima četiri aktivna gnezda seoskih lasta, a osvojila je dvogled i Crvenu knjigu faune Srbije III – Ptice.

Seoske laste su jedan od simbola sela, a da bi taj status zadržale Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u okviru programa "Proleće uživo" organizuje takmičenje "Domaćinstvo koje su laste izabrale" sa ciljem podrške malim poljoprivrednim domaćinstvima koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način.

Opstanak seoskih lasta zavisi od štala vrednih domaćina u kojima one svijaju gnezda i pronalaze insekte kojima se hrane.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.