AAA

ZELENA-SRBIJA | 15.07.2020 12:55 > 15.07 13:00

Tetra Pak dobio sertifikata o obnovljivoj električnoj energiji

Kompanija Tetra Pak iz Gornjeg Milanovca saopštila je danas da je dobila sertifikata o obnovljivoj električnoj energiji, koji se odnosi na 100 odsto potrošnje električne energije u toj fabrici.  

Ova inicijativa je deo globalne posvećenosti kompanije da dostigne nultu neto emisiju gasova sa efektom  staklene bašte (greenhouse gas GHG) u svom poslovanju na globalnom nivou do 2030. godine, navedeno je u saopštenju.
Kako je objašnjeno, jedna od oblasti na koju se kompanija Tetra Pak fokusira na svom putu dostizanja nulte neto emisije je njeno snižavanje, koje dolazi iz potrošnje energije putem očuvanja energije, unapredjenja u energetskoj efikasnosti, instalacija solarnih fotonaponskih ćelija u fabrikama i nabavke obnovljive energije.

Kompanija Tetra Pak je od 2014. godine, kada je koristila 20 odsto obnovljive električne energije u svom poslovanju, dostigla nivo od 69 odsto korišćenja obnovljive električne energije u 2019. godini.

Najnovija investicija u fabrici u Gornjem Milanovcu čini još jedan u nizu koraka ka dostizanju cilja od 100 odsto upotrebe obnovljive energije do 2030. godine.

Nabavka sertifikata o obnovljivoj električnoj energiji u srpskoj fabrici predstavlja uštedu od 15.000 tona ugljen-dioksida i ekvivalentnih gasova, što je jednako godišnjoj emisiji koju proizvede približno 12.000 automobila.

"Dostizanje ambicioznog klimatskog cilja nulte neto emisije koji je Tetra Pak postavio zahteva saradnju na svim nivoima kompanije. Veoma smo ponosni što i mi doprinosimo ovom globalnom cilju putem najnovije investicije u obnovljivu električnu energiju za našu fabriku u Gornjem Milanovcu", naveo je direktor Tetra Pak fabrike u Gornjem Milanovcu Jovan Gligorijević.

On je dodao da nabavka sertifikata o obnovljivoj električnoj energiji potvrdjuje posvećenost investiranju u preko potrebne projekte obnovljive električne energije i infrastrukturu, kao i minimiziranju klimatskih promena na lokalnom i globalnom nivou.

U ostvarenju ovog cilja kompanija se, pored snižavanja emisija koje dolaze iz potrošnje energije, fokusira i na kreiranje partnerskih odnosa sa dobavljačima i drugim učesnicima u lancu vrednosti kako bi značajno smanjila karbonski otisak, ubrzala razvoj svoje nisko-ugljenične i cirkularne ambalaže i opreme, te razvila održive lance vrednosti reciklaže putem saradnje sa svojim klijentima.

Kompanija Tetra Pak jedan je od svetskih lidera u proizvodnji rešenja za obradu i pakovanje hrane koja ima više od 25.000 zaposlenih, a sa svojim proizvodima je prisutna u više od 160 zemalja.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.