AAA

ZELENA-SRBIJA | 27.07.2020 18:05 > 27.07 18:05

Uskoro proglašenje velikog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav


Uskoro se očekuje proglašenje velikog "Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav u pet država".

Deklaraciju o tome su potpisali ministri Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije, piše danas nedeljnik iz Subotice "Hrvatska riječ".
Unesku (UNESCO) je 30. aprila dostavljena nominacija za područje koje je službeno nazvano "Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav u pet država".

Potpisali su je ministarka poljoprivrede, regije i turizma Austrije Elizabet Kestinger, ministar životne sredine i enegrije Hrvatske Tomislav Ćorić, ministar poljoprivrede Mađarske Ištvan Nađ, ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan i ministar životne sredine i prostornog planiranja Slovenije Simon Zajc.

Po podacima Upravnog tela Dunavskog transnacionalnog programa, iz dosadašnja tri poziva finansirano je 111 projekata, od kojih se pet odnosi na područje Mura-Drava-Dunav, a još devet na upravljanje "ekološkim koridorima".

Ekolozi smatraju da je to dokaz da se proglašenje velikog rezervata, koje se očekuje uskoro, već isplatilo, prenosi "Hrvatska riječ".

Partneri iz pet zemalja su 7. jula počeli novi projekat koji finansira Dunavski transnacionalni program.

Suština tog projekta u kojem učestvuje 11 partnera iz pet država, jeste obnova zapuštenih, zamuljenih i od reke odsečenih prirodnih staništa i "ekoloških koridora".

Projekat će biti zasnovan na naučnom proučavanju riba i ptica, studijama pomeranja rečnih sedimenata šljunka i peska, i uticaja klimatskih promena na to područje.

Da bi se to postiglo, na tri mesta, od kojih je jedno u Srbiji, na kanalu Lovrenac, blizu Bukina, u Specijalnom rezervatu prirode "Karađorđevo", biće obimnog uklanjanja mulja i povezivanja vodenih staništa s rečnim tokovima, radi boljeg funkcionisanja dunavskih ritova.

To će za doneti veću povezanost tokova i povećati dinamiku reke, i povećati prostor staništa, naročito za ključne vrste riba i ptica.

Taj projekat će trajati do kraja 2022. godine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.