AAA

ZELENA-SRBIJA | 15.09.2020 08:45 > 15.09 08:45

Vlast u Boru podnela krivičnu prijavu protiv Zidjin-a zbog zagadjenja


Gradska uprava Bora podnela je krivičnu prijavu protiv odgovornih u kineskoj kompaniji Zidjin zbog višednevnog prekomernog zagadjenja sumpord-dioksidom i drugim štetnim materijama po zdravlje stanovništva.

Kako je potvrdjeno za sajt istmedia.rs u Opštinskom javnom tužilaštvu, prijavu je potpisao gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić i ona se odnosi na odgovorna lica borske topionice bakra koja posluje u sastavu Zidjin.
Merne stanice Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) već tri dana beleže prekomerno zagadjenje sumpor-dioskidom (SO2) u borskom gradskom parku, a zagadjenja se ponavljaju gotovo svakodnevno skoro dve godine od kada je Srbija prodala RTB Bor strateškom partneru Zidjin-u i postala suvlasnik manjinskih 37 odsto kapitala.

Zakonom dozvoljene vrednosti SO2 iznose 350 mikrograma po metru kubnom, a u ponedeljak su u više navrata tokom dana izmerene prosečne vrednosti i do 1.969 mikrograma, odnosno precizirano je da je vazduh "jako zagadjen" i da se ne preporučuje stanovništvu napuštanje stanova.

Prema javnim podacima, vazduh je na istoj lokaciji "jako zagadjen" i PM10 česticama.

Merne stanice u Boru beleže prosečno zagadjenje na svakih sat vremena, ali su trenutni pikovi zagadjenja, prema proceni, mnogo veći.

U ponedeljak oko 13 sati, u centru grada i kod Tehničkog fakulteta u Boru, kod prolaznika je oštar gas izazvao otežano disanje i suzenje očiju.

Automatske merne stanice u avgustu su u gradskom parku izmerile prekomerno zagadjenje 18 dana, a najveći pik zabeležen je 4. avgusta kada je u vazduhu nad gradskim parkom SO2 bio prisutan više od 3.800 mikrograma po metru kubnom, što je 11 puta više od dozvoljenog.

Republiki ekološki inspektori i Ministarstvo ekologije ne oglašavaju se po tom pitanju, kako ocenjuju i vlast i opozicija, "ekološkog zločina nad stanovništvom".

Predstavnici Zidjin najavili su tokom predizborne kampanje u junu, u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić i ministra rudartsva i enegretike Aleksandra Antića, da će od juna sprečiti izbacivanje štetnih gasova u vazduh, dok se nakon izbora ispuštanje štetnih materija u Boru nastavilo.

Prijava zbog zagadjenja podneta je uoči ekološkog protesta koji su za subotu, 19. septembar najavile organizacije pozivajući sugradjane da dodju na taj skup putem društvenih mreža i nakon spremnosti gradske vlasti da se suoči sa zagadjivačem.

Na društvenim mrežama objavljeno je da borski ugostitelji zbog prekomernog zagadjenja neće raditi na dan protesta od 10 do 12 sati.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.