AAA

ZELENA-SRBIJA | 16.09.2020 11:30 > 16.09 11:30

Protest protiv zagadjenja u Boru, zakazan je preko društvenih mreža, bez prijave i organizatora

Poziv na gradjanski i nestranački protest protiv prekomernog zagadjenja u Boru iz pogona kineske kompanije Zidjin, koji je putem društvenih mreža zakazan za subotu, 19. septembra u 10.00 sati ispred Kapija grada, nije prijavljen i ne postoji organizator protesta, potvrdjeno je Beti.

Putem društvenih mreža Borane je na protest pozvala organizacija "Eko East", a Dalibor Jović, koji je ispred organizacije "Borani za Bor" trebalo da prijavi skup policiji, to je i učinio, ali potom i povukao prijavu.
Kao razlog zbog čega je to učinio, naveo je da mu je zaprećena kazna od 500.000 dinara ukoliko se okupljeni ne budu pridržavali mera koje su propisane u borbi protiv korona virusa.

"Nisam siguran da mogu da kontrolišem ponašanje okupljenih", rekao nam je Jović.

Na osnovu svih činjenica, zakazan protest će biti spontan, ne zna se ko će i o čemu govoriti, kako će se formulisati zahtevi prema zagadjivaču, da li će biti šetnje do Direkcije kompanije, ili čak ispunjeni zahtevi pojedinaca na društvenim mrežama koji su predlagali radikalniji pristup blokadu puteva za kamione koji dolaze u Bor za potrebe "Zidjina".

Nezvanično se saznaje da je jedan od planova da kolonu okupljenih Borana do direkcije "Zidjin" predvode majke sa decom, gde će se uručiti zahtev za hitni prestanak zagadjenja.

Podršku protestu dao je sindikat "Nezavisnost" Zidjin, dok nam je u Samostalnom sindikatu samo rečeno da su protiv zagadjenja.

Od 2019. godine, kada je kineska kompanija Zidjin postala većinski vlasnik RTB Bor, zagadjenje sumpor-dioksidom se često dešava, a granične vrednosti tog gasa su i do 111 puta bile veće od zakonski propisanih 350 mikrograma po metru kubnom.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.