AAA

ZELENA-SRBIJA | 13.11.2020 15:15 > 13.11 15:15

Dveri zahtevaju od Ministarstva rudarstva prekid realizacije projekta Jadar


Srpski pokret Dveri predao je danas Ministarstvu rudarstva i energetike zahtev za prekid dalje realizacije projekta "Jadar" kompanije Rio Tinto za otvaranje rudnika litijuma.

Dveri su u zahtevu upozorile da bi otvaranja rudnika u oblasti reke Jadar, nadomak Loznice, "gradjanima ostavilo pustoš i uništenu kompletnu prirodu kojoj nema pomoći niti mogućnosti obnove", dodavši da će isti zhtev predati i Ministarstvu za zaštitu životne sredine.
"Gradjani su više puta protestovali i rekli da ne žele kompaniju Rio Tinto u svojoj oklini, niti da se rudnik eksploatiše", rekla je predsednica beogradske organizacije Dveri Radmila Vasić.

Ona je novinarima navela da su gradjani više puta bezuspešno pokušali da razgovaraju s predstavnicima kompanije Rio Tinto, i da su zabrinuti za svoje zdravlje i ostanak u području gde se rudnik gradi.

"Tehnologija kojom se litijum eksploatiše je veoma prljava, potrebne su velike količine vode koje su potom kontaminirane, kao i velika površina zemljišta", objasnila je Vasić.

Po njenim rečima, Vlada Srbije je bez saglasnosti gradjana potpisala Memorandum o daljem razvoju ležišta litijuma i bora na teritoriji Srbije, ne ukazavši na to koje sve opasnosti mogu da proisteknu iz toga.

Predsednik gradske organizacije Dveri u Loznici, Slaviša Miletić, kazao je da je kompanija Rio Tinto u Jadarskom kraju započela istraživanja još 2004. godine.

"Novim planom je predvidjeno da deponija opasne jalovine bude na prostranstvu od 370 hektara površine koja će pokrivati njive i 200 hektera šume koja će biti posečena", naveo je Miletić.

Po njegovim rečima, kompanija vrši pritisak na gradjane da napuste svoja imanja i domaćinstva.

Miletić je dodao da gradjani neće odustati od protesta sve dok vlasti ne zaustave sve radnje koje vode do otvaranja rudnika litijuma kod Loznice, imajuću u vidu njegov katastrofalan uticaj na okolinu i život ljudi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.