AAA

ZELENA-SRBIJA | 17.11.2020 09:20 > 17.11 09:20

Vazduh u Nišu ponovo najzagadjeniji u Srbiji

Stanovnici Niša disali su tokom noći najzagadjeniji vazduh u Srbiji, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine.

Koncentracije štetnih PM2,5 i PM10 čestica, prema podacima Agencije za zaštitu životnu sredinu, bile su izrazito visoke sve do ponoći, a potom su opadale i jutros su u nekim prihvatljivim okvirima, mada i dalje iznad graničnih vrednosti.
Koncentracija PM2,5 i PM10 čestica bila je skoro deset puta veća od dozvoljene, jer Prema Uredbi o uslovima za monitoring i zahtevima za kvalitet vazduha granična vrednost izloženosti suspendovanim česticama PM2,5 iznosi 25 mikrograma po metru kubnom vazduha, a PM10 čestica 50 mikrograma.

Merna stanica kod Osnovne škole "Sveti Sava" izmerila je u 18 časova kocentraciju PM10 čestica od 230 mikrograma po metru kubnom, dok je u isto vreme kod Instituta za javno zdravlje izmereno 218 mikrograma po metru kubnom.

Koncentracija PM2,5 čestica u 18 časova kod škole "Sveti Sava" bila je 206 mikrograma po metru kubnom, a kod Instituta za javno zdravlje 213,6 mikrograma.

U sedam časova koncentracija PM10 čestica kod škole "Sveti Sava" bila je 54 mikrograma po metru kubnom, a kod Instituta za javno zdravlje 64 mikrograma.

U isto vreme koncentracija čestica PM2,5 bila je kod škole "Sveti Sava" 48 mikrograma, a kod Instituta za javno zdravlje 61 mikrogram.

U proteklih mesec dana koncentracije PM10 i PM2,5 u Nišu su u popodnevnim i večernjim časovima izrazito visoke, skoro uvek medju najvišim u Srbiji, a sinoć izmerene vrednosti su premašile sve vrednosti u tom gradu u proteklih 30 dana.

Lekari upozoravaju da povećane koncentracije čestica PM10 predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi, naročito za rizične kategorije stanovništva u koje spadaju starije osobe, hronični bolesnici, deca i trudnice.

Suspendovane čestice PM2,5 predstavljaju još veću opasnost za ljudsko zdravlje od čestica PM10, jer mogu da dođu do najdubljih delova pluća, do malih disajnih puteva i do alveokapilarne membrane.

Savet lekara je da gradjani bez preke potrebe ne izlaze napolje u popodnevnim i večernjim časovima kada je zagadjenje vazduha najveće, a taj savet se posebno odnosi na malu decu i hronične bolesnike.

Po mišljenju stručnjaka, glavni izvor zagadjenja u Nišu su dimnjaci, jer veliki broj ustanova za grejanje koristi ugalj i lož ulje.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.