AAA

ZELENA-SRBIJA | 21.11.2020 13:30 > 21.11 17:10

Dveri: Predstavnici Vlade Srbije i kompanije Rio Tinto odbili dijalog

Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i kompanije "Rio Tinto" nisu pojavili na okruglom stolu koji su organizovale dve nevladine organizacije o planu eksploatacije jadarita, saopštilo je Srpski pokret Dveri. Dijalog su organizovale Koalicija za održivo rudarstvo Srbije i udruženje "Zaštitimo Jadar i Radjevinu" u petak, 20. novembra, na kojem su učesnici pozvali udruženja gradjana i opozicionih partija na saradnju u borbi protiv projekta "Jadar".

"Još jednom je istaknut nelegitimitet Prostornog plana posebne namene za rudnik jadarita na području grada Loznice i opštine Krupanj i potvrdjen stav nadležnih iz Ministarstva rudarstva i energetike da su za dijalog otvoreni samo sa ambasadorima stranih zemalja, koji na ovaj način podržavaju nedemokratsko ponašanje Vlade Srbije, a sve to uz podršku Svetske banke", piše u saopštenju.

Na skupu je ocenjeno i da Loznica i danas ima velike količine toksičnih materija skladištenih u prostoru nekadašnje fabrike Viskoza, nesanirano jalovište u Zajači "koje svakodnevno curi u reku Štiru" , što ukazuje da odgovornost države u slučaju potencijalnih akcidenata "zapravo ne postoji".

"Kada se ceo svet, a posebno Evropa bori za opstanak sela kroz razne subvencije i podsticaje, mi činimo sve da naše meštane primoramo da se isele", Kazao je Slaviša Miletić, potpredsednik Izvršnog odbora Dveri i udruženja "Zaštitimo Jadar i Radjevinu".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.