AAA

ZELENA-SRBIJA | 01.12.2020 13:45 > 01.12 14:06

U centru Kragujevca prva 'ekološka garaža' za 200 automobila

U centru Kragujevca je otvorena prva nadzemna višespratna "ekološka garaža" s 200 parking mesta, čija je izgradnja koštala blizu 360 miliona dinara.

Garaža koja će raditi 24 časa ima pet spratova, solarne panele i "zeleni krov". Solarni paneli su kapaciteta 72 kilovata što je dovoljno za snabdevanje celog objekta električnom energijom.

Deset parking mesta predvidjeno je za osobe sa invaliditetom, 12 je za motocikle, a tri mesta su predvidjena za punjenje baterija električnih automobila.

Izgradnju koja je trajala nešto više od godinu dana, finansiralo je JKP "Šumadija" iz investicionog kredita, a graditelj je bio konzorcijum "Strabag d.o.o." Beograd i "Strabag a.d." iz Austrije.

Garažu su danas otvorili sadašnji i bivši gradonačelnik, Nikola Dašić i Radomir Nikolić, i direktor JKP "Šumadija" Nemanja Dimitrijević.

Dimitrijević je najavio da će naplata parkiranja početi od 7. decembra, a cena je 70 dinara po započetom času, uz mogućnost kupovine mesečnih i godišnjih karata, i plaćanja putem "parkomata".

"Ovom garažom se samo delimično rešava problem nedostajućih parking mesta. Cilj nam je da u što većoj meri oslobodimo trotoare i saobraćajnice da mogu da ih koriste pešaci i biciklisti", rekao je Dimitrijević.

Najavio je još 53 parking mesta u podzemnoj garaži u okviru Tržnice, u centru grada, a potom i projekat izgradnje sledeće garaže.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.