AAA

ZELENA-SRBIJA | 01.12.2020 15:45 > 01.12 15:45

Kedrovi u Nišu posečeni radi izgradnje ulaza u tržni centar 'Delte'


Drvored od 13 kedrova na Bulevaru Nemanjića u Nišu posečen je radi izgradnje ulaza u budući trgovinski kompleks "Delta planet", rekao je za agenciju Beta gradski većnik Nenad Stanković.

"Urbanističkim planom planom ulaz je predvidjen na tom mestu gde su se nalazili kedrovi. Plan je donet pre dve godine, u vreme kad izgradnja kompleksa još nije počela. Mi sada samo sprovodimo nešto što je usvojeno tada", izjavio je Stanković.
Stanković je rekao da je odlukom koju je grad ranije doneo, investitorima omogućeno da poseku drveće, ali da za svako posečeno stablo zasade pet novih.

"Investitor je Javno-komunalnom preduzeću 'Mediana' platio seču kedrova, kupovinu i sadjenje novih sadnica. 'Mediana' će na tom prostoru oko kompleksa zasaditi 140 novih sadnica, jer su osim kedrova posečene i topole i još neko drveće", izjavio je Stanković.

Posle jučerašnje seče 13 kedrova, ogorčene Nišlije preplavile su društvene mreže fotografijama posečenih stabala.Gradjani su užasnuti što su posečena neka od najlepših stabala na Bulevaru Nemanjića, stara svega 15 godina.

Predstavnici Gradske organizacije Srpskog pokreta Dveri nekoliko nedelja su upozoravali gradjane da će kedrovi biti posečeni i apelovali na rukovodstvo grada da sačuvaju to drveće.

Po njihovim rečima, svaki kedar godišnje apsorbuje 250 kilograma ugljen-dioksida, kao i druge štetne materije iz vazduha, tako da će posle seče 13 stabala, u vazduhu u Nišu godišnje biti tri i po tone više smoga, ugljendioksida i prašine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.