AAA

ZELENA-SRBIJA | 02.12.2020 14:25 > 02.12 14:25

UNDP u Srbiji: Otvoren javni poziv za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji objavio je danas da je sa Ministarstvom zaštite životne sredine, u saradnji sa Globalnim fondom za životnu sredinu (GEF), otvorio javni poziv za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije.

Cilj je da se podstakne i ubrza razvoj rešenja i poslovnih modela koji će praktično doprineti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i ublažiti klimatske promene.
Pozivom se traže predlozi inovativnih i isplativih projekata, poslovnih modela i tehničkih rešenja za smanjenje emisija GHG na nivou lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije. Ti projekti treba da imaju i potencijal da ostvare i druge društvene, ekonomske i ekološke koristi za zajednicu i gradjane, piše u saopštenju.

Javni poziv za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije otvoren je do 1. februara 2021. godine, a mogu da se prijave lokalne samouprave i javna komunalna preduzeća, privredni subjekti i organizacije civilnog društva registrovane u Srbiji.

Autori predloga koje stručni žiri odabere kao najbolje, dobiće mentorsku i drugu stručnu podršku u fazi tzv. akceleracije, kako bi se njihove ideje razvile u zrele projekte i uspele da dobiju finansijska sredstva neophodna za sprovodjenje u praksi.

Ukazano je da Srbija treba da ubrza tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji i niskougljeničnom razvoju, da bi ispunila ciljeve pristupanja Evropskoj uniji (EU) i održala konkurentnost na medjunarodnom tržištu.

"Zelena agenda EU za Zapadni Balkan" pokrenuće, kako je navedeno, mogućnosti za finansiranje "zelenih preduzeća" i projekata.

Ovaj poziv, izmedju ostalog, ima za cilj da podrži industriju i poslovni sektor da povećaju svoje kapacitete za privlačenje takvih investicija.

Cirkularni poslovni modeli predstavljaju i šansu za održivi oporavak poslovnog sektora od posledica pandemije korona virusa, posebno malih i srednjih preduzeća.

To je prilika za preduzeća da planiraju nove, "zelene poslovne poduhvate" koji će im obezbediti održivost i otpornost na krize u budućnosti, navedeno je u saopštenju.

Ovaj javni poziv je deo pripremnog procesa za projekat "Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Republici Srbiji", čiji se početak očekuje u drugoj polovini 2021. godine.

Detalji o načinu prijavljivanja su na: https://inovacije.klimatskepromene.rs/cirkularna-ekonomija/.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.