AAA

ZELENA-SRBIJA | 04.12.2020 15:55 > 04.12 15:56

Kompanija Rio Tinto nastavlja saradnju sa lokalnom zajednicom i civilnim sektorom

Kompanija Rio Tinto je danas objavila da će nastaviti sastanke s lokalnom zajednicom i civilnim sektorom u Srbiji da bi se sve zainteresovane strane uključile u konstruktivan dijalog tokom razvoja projekta "Jadar" istraživanja minerala jadarit, odnosno ležišta litijuma i bora u blizini Loznice.

Od 2019. godine Rio Tinto je organizovao 19 skupova u seriji "Otvorenih vrata" na kojima je bilo 450 gradjana kojima su predstavljene informacije o životnoj sredini, kvalitetu vode, vazduha, buci, biodiverzitetu, prostornom planiranju, kulturnom nasledju i imovinsko-pravnim pitanjima, navedeno je u saopštenju.

Istaknuo je da se u okviru saradnje sa civilnim sektorom proširuje komunikacija tako da obuhvati 11 nevladinih organizacija koje imaju mogućnost sastajanja sa stručnjacima Rio Tinta.

Pozive za seriju sastanaka u novom formatu su primili udruženja Centar za ekologiju i održivi razvoj, Koalicija za održivo rudarstvo, Ambasadori održivog razvoja i zaštite životne sredine, Udruženje Zaštitimo Jadar i Radjevinu, Inženjeri životne sredine, Podrinjski anti-korupcijski tim, Mladi istraživači Srbije, AARHUS Centar Novi Beograd, Nova Stara planina, Beogradska otvorena škola i Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu, navedeno je u saopštenju.

Na sastancima će informacije o projektu "Jadar" pružati predstavnici grupe od više od 100 lokalnih stručnjaka koji su učestvovali u razvoju projekta.

Kompanija će primenjivati isti princip otvorene saradnje i pozivati na slične diskusije širu grupu relevantnih organizacija koje mogu biti zainteresovane i mogu doprineti održivom planiranju i razvoju projekta "Jadar", saopštio je Rio Tinto.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.