AAA

ZELENA-SRBIJA | 06.01.2021 11:10 > 06.01 11:35

Vujović: Čišćenje Potpećkog jezera od petka


Ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović izjavila je da će u petak i za vikend početi intenzivno čišćenje područja oko brane na Potpećkom jezeru kod Priboja, zatrpanog hiljadama kubika raznog otpada koji je donela reka Lim.

"Izaći će se na teren u petak i za vikend i onda će se intenzivno krenuti u raščišćavanje. Napravljen je jasan plan hitne intervencije", rekla je Vujović za RTS i podsetila da je sve dogovoreno na jučerašnjem sastanku kome su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Republičke direkcije za vode, Srbijavoda i Elektroprivrede Srbije (EPS).

U akciji, kako je navela, učestvovaće i opštine koje su pogodjene ovom ekološkom katastrofom i njihova komunalna preduzeća, jer je za to potrebna brojna mehanizacija.

"Smeće koje će se prikupiti biće odnošeno na deponiju Duboku u Užice", rekla je ona i podsetila da je ministarstvo krajem prošle godine prebacilo 96 miliona dinara toj deponiji za prošurenje kapaciteta, odnosno za proširivanje kasete i saniranje klizišta.

Ona je istakla i da se sa divlje deponije u Prijepolju nije odlivalo smeće, jer zatvorena hitnom intervencijom krajem prethodne godine, a sada predstoji njena rekultivacija i sanacija.

Dodala je da se paralelno radi i izgradnja transfer stanice u Novoj Varoši koja će biti servis toj opštini, kao i Priboju i Prijepolju, što poput proširenja kapaciteta deponije u Užicu, treba da bude završeno u ovoj godini.

Ona je navela i da u ovom trenutku nije ugrožen rad hidroelektrana, a da će EPS, zajedno sa preduzećem iz Bosne i Hercegovine, do kraja nedelje početi da uklanja smeće i oko hidroelektrane Višegrad.

Vujović je rekla da su upućena pisma i predsatvnicima resornih ministarstava Crne Gore i Bosne i Hercegovine za hitne sastanke, jer je problem otpada na Limu višedecenijski i mora da se rešava sa te dve zemlje.

Ona je istakla da će Srbiju odnošenje smeća iz reke i priobalja mnogo koštati zbog čega se mora sve preduzeti da se ovakve stvari više ne dogadjaju.

"U Srbiji ima više od 3.500 divljih deponija", podsetila je Vujović, ali je istakla da je u planu izgradnja reciklažnih i regionalnih centara za upravljanje čvrstim otpadom u čitavoj zemlji, kako bi se te divlje deponije lakše uklonile.

Ona je navela da su budžetom za 2021. predvidjena sredstva za stavljanje barijera protiv smeća na rekama i uklanjanje plivajućeg otpada.

"Taj projekat će resorno Ministarstvo finansirati u saradnji sa lokalnim samoupravama, ali će se menjati i zakoni kako bi se ojačao inspekcijski nadzor, jer je nedopustivo da se deponije prave na obalama reka, koje bujice i visoki vodostaj mogu da odnesu", kazala je Vujović.

Naglasila je da su već upućeni dopisi lokalnim samoupravama koje moraju da kontrolišu i kažnjavaju odlaganje tog komunalnog otpada na obalama većih reka i njihovih pritoka.

Pozvala je i lokalne samouprave da konkurišu na projektima zaštite životne sredine, koje će ministarstvo objaviti do kraja januara.

Precizirala je da se pre svega radi o zamena kotlarnica u domovima zdravlja, školama i vrtićima, kako bi se prešlo na čistije energente i kako bi se smanjilo aerozagadjenje.

Prema njenim rečima, u ovoj godini veoma je važna zamena gradskog kotla u Kragujevcu, kao i gradnja 28 fabrika za preradu otpadnih voda, paralelno sa nedostajućom kanalizacionom infrastrukturom.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.