AAA

ZELENA-SRBIJA | 08.01.2021 11:40 > 08.01 11:40

Počeo popis ptica vodenih staništa u Srbiji u organizaciji IWC

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) objavilo je da od danas do 30. januara organizuje i sprovodi Medjunarodni popis ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC) u Srbiji.

"Zahvaljujući razgranatoj mreži članova, volontera i saradnika i ove godine ćemo se potruditi da obidjemo sva važna vodena staništa, beležimo i brojimo ptice, kao i stanje samih vodenih ekosistema", rekao je predstavnik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Marko Šćiban.
Istakao je da će se posebna pažnja posvetiti obilasku tokova Dunava, Save, Tise, Zapadne Morave, Drine i ostalih većih reka u Srbiji.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pojedine lokalitete će obići u saradnji sa upravljačima zaštićenih područja i drugim institucijama koje se bave vodama i zaštitom prirode.

Kao i ranijih godina sa brodova, iz automobila ili pešaka brojaće se patke, guske, labudovi, gnjurci, ronci, čaplje, galebovi i ostale ptice koje borave na vodama ili uz njih.

Saznanja do kojih se dolazi kroz ovo istraživanje, kako je istaknuto, koriste se za preduzimanje konkretnih koraka u zaštiti populacija divljih ptica i vodenih staništa koja su značajna za očuvanje biodiverziteta i ostalih prirodnih resursa poput pijaće vode.

Podaci koje ornitolozi u Srbiji prikupe na kraju se objedinjuju i šalju u svetsku bazu podataka koju vodi organizacija Wetlands International.

Terenski obilasci za brojanje ptica i ovaj put biće iskorišćeni za dokumentovanje i prijavljivanje različitih oblika uništavanja ptica i prirode.

Zainteresovani koji žele da doprinesu zimskom popisu ptica za pojašnjenja i detaljna uputstva mogu da pišu rukovodiocu popisa iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Marku Šćibanu na imejl adresu: iwc@pticesrbije.rs.

"Svako, uključujući potpune početnike, može da doprinese unapredjenju znanja o zimskom rasprostranjenju i brojnosti ptica u Srbiji. Kako bismo olakšali terenski rad pripremili smo dva elektronska priručnika na srpskom jeziku", kazao je on.

Podseća se da je ovo istraživanje započeto 1966. godine i predstavlja jednu od najstarijih i najmasovnijih aktivnosti praćenja brojnosti divljih ptica na svetu.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.