AAA

ZELENA-SRBIJA | 18.01.2021 14:00 > 18.01 14:17

Bele rode na zimovanju u Srbiji (VIDEO)

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apelovali su danas na gradjane da im dojave ukoliko vide bele rode, kako bi se jedinke tih ptica selica, koje su ostale da prezime u Srbiji, evidentirale i adekvatno zbrinule u slučaju potrebe.

Gradjani se mole i da bele rode bez dozvole i prisustva stručnih institucija ne hvataju i ne uznemiravaju, jer time mogu da dovedu do iscrpljivanja ili povredjivanja ptica.
Ukazano je da poslednjih godina Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije prima pozive od zabrinutih gradjana koji zahtevaju da se bele rode koje tokom zimskih meseci borave u Srbiji zbrinu.

Tako je i ove zime, pa su u Leskovcu trenutno tri, u Zrenjaninu jedna, a u okolini Beograda najmanje četiri bele rode.

U gotovo svim slučajevima rode su vidjene dok odmaraju na poljima, na krovovima kuća i drugih objekata ili na stubovima za prenos električne energije.

Podseća se da su bele rode prave selice koje već krajem leta odlaze put Afrike, a u ove krajeve vraćaju se tokom marta.

Razlog za njihovu, kao i za seobu većine ptica selica, jeste nedostatak hrane tokom hladnog dela godine. Omiljen plen roda, vodozemci, gmizavci i insekti nisu im dostupni u jesenjim i zimskim mesecima.

Medjutim, ukazano je, rode uspevaju da im nadju zamenu.

U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije orintolozi decenijama unazad prate bele rode koje uspešno prezimljuju u Evropi, jer su naučile da pronadju drugačije izvore hrane, pa u nedostatku uobičajenog plena love glodare na poljima ili hranu traže na deponijama.

"Primera radi, u Španiji zimuju hiljade roda koje nalaze bogatu trpezu na smetlištima. I u Srbiji rode često posećuju deponije pored većih gradova", kazao je izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić.

Prema njegovim rečima, gradjani često pomisle da je ptica povredjena i da nije sposobna da odleti na jug, zatim da joj je hladno i da nema šta da jede.

"Mi ih umirujemo i objašnjavamo da je to prirodan proces i da rode treba zbrinuti samo u slučajevima kada im je život zaista u opasnosti. Tada se obraćamo zavodima za zaštitu prirode čiji je to posao", kazao je Ružić.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.