AAA

ZELENA-SRBIJA | 19.01.2021 11:35 > 19.01 11:35

Pokrenuta peticija za hitno usvajanje izmene zakona o zaštiti od duvanskog dima

Pokret "Misija: Kiseonik" pozvao je danas gradjane na potpisivanje peticije za hitnu izmenu Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, kao meri zaštite dece i mladih, što je posebno važno u uslovima pandemije.

"Srbija najmanje pet godina čeka na usvajanje novog Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu. Ovim zakonom bila bi omogućena potpuna zaštita stanovništa, a naročito dece i mladih od izloženosti štetnom delovanju duvanskog dima protiv svoje volje i pristanka, u svim zatvorenim javnim prostorima", ocenila je ta organizacija.
U saopštenju se podseća da su pušači u potencijalno većem riziku od zaražavanja korona virusom, budući da čin pušenja uključuje kontakt prstiju sa usnama i licem, odnosno time se povećava mogućnost transmisije virusa sa ruke u usnu duplju.

"Pušači spadaju u rizičnu grupu stanovništva kod koje može da dodje do ozbiljnije upale pluća i težih oblika bolesti. U cilju smanjenja rizika od zaraze neke zemlje, poput Španije ili Turske, uvele su zabranu pušenja i na otvorenom. Kako je zaštita stanovništva od ove zarazne bolesti i izbegavanje svih opasnih situacija i ponašanja društveni imperativ, hitno usvajanje Zakona bi doprinelo da se rizici širenja virusa ovim putem svedu na minimum", navodi se.

Taj pokret je podsetio da, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu godišnje umre od duvana više od osam miliona ljudi, od kojih oko sedam miliona koji su koristili duvan a oko 1,2 miliona nepušača koji su bili izloženi duvanskom dimu.

"U Srbiјi tokom godine zbog pušenja prevremeno umre nајmаnjе 15.000 ljudi. Uzrok smrti do polovine ukupnog broja korisnika duvana je u vezi sa bolestima i problemima koje korišćenje duvana izaziva", dodaje se u saopštenju i podseća da u Srbiji puši oko trećina stanovništva.

Dodaje se da upotreba duvana naročito pogadja decu i mlade a da, prema poslednjih podacima, oko 11 odsto učenika izmedju 13 i 15 godina koristi cigarete, dok je čak 61 odsto mladih izloženo duvanskom dimu na zatvorenim javnim mestima.

Peticija je dostupna na linku https://peticije.kreni-promeni.org/petitions/zastita-stanovnistva-od-izlozenosti-duvanskom-dimu-u-javnim-prostorima.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.