AAA

ZELENA-SRBIJA | 21.01.2021 12:55 > 21.01 12:55

Mihajlović: Nema daljeg razvoja privrede bez zaštite životne sredine i klimatski neutralnog razvoja

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović danas je izjavila da nema daljeg razvoja privrede bez zaštite životne sredine i klimatski neutralnog razvoja.Na prezentaciji o upravljanju industrijskim otpadom, recikliranju i dobijanju nove energije ona je u Privrednoj komori Srbije kazala da nijedan zakon, strategija i plan ne može da funkcioniše ako nije u najtešnjoj vezi sa privrednicima, a "druga važna stvar koja se menja u Srbiji je da energetika i zaštita životne sredine ne mogu više jedna bez druge, kako bismo konkurentnost podigli na viši nivo".

"Hoćemo da imamo klimatski neutralan razvoj, da radimo dalje u procesu dekarbonizacije i zajedno sa privredom na daljoj zaštiti životne sredine i povećanju konkurentnosti", rekla je ona.
Cilj je, kako je istakla ministarka, da se u proizvodnji energije više koristi otpad.

"Imamo problem s upravljanjem otpadom u Srbiji i raspoloženi smo da uradimo sve potrebno kako bismo to unapredili. Kapaciteti deponija će se značajno dovesti pod kontrolu uvodjenjem alternativnih goriva. Rado ćemo prihvatiti svaki vid sugestije da rešimo najveće probleme", rekla je ona.

Direktor kompanije Lafarž Srbija Dimitrije Knjeginjić je kazao da se ta firma obavezala na "drastično smanjenje ugljen-dioksida, čega nema bez korišćenja alternativnog kvalitetnog goriva".

"Treba da uvedemo alternativna goriva visokog kvaliteta, da se odobri uvoz da bismo pomogli svoju održivost i konkurentnost", rekao je Knjeginjić.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.