AAA

ZELENA-SRBIJA | 22.01.2021 11:30 > 22.01 11:30

NALED: Ulaganja u životnu sredinu u Srbiji četiri do pet puta manja nego u zemljama EU

U Srbiji se godišnje proizvede 12 miliona tona otpada od kojeg se čak 10 miliona ne tretira i zagadjuje životnu sredinu, saopštila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Više od 80 odsto ukupnog otpada, kako se navodi, stvaraju rudarstvo i energetika, dok 2,3 miliona tona čini komunalni otpad, koji obuhvata i gotovo 900.000 tona otpada od hrane koji nastane u ugostiteljstvu, javnom sektoru i domaćinstvima.
"Ovaj otpad bi mogao da bude ponovo upotrebljen u proizvodnji ili za dobijanje zelene energije, medjutim, on najčešće završava na deponiji", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da zbog toga što se ne primenjuje cirkularna ekonomija, koja podrazumeva ponovno korišćenje otpada nastalog u procesu proizvodnje ili nakon upotrebe već se odlaže na deponije, formirano 3.500 divljih deponija, a sanitarnih samo deset.

"Takav pristup je dominantan u većini delatnosti pa, na primer, u sektoru ugostiteljstva dovodi do stvaranja velikih količina otpada. Procenjuje se da hoteli, kafići i restorani naručuju oko 120.000 tona namirnica godišnje, od čega nastane ukupno oko 40.000 tona otpada", naveo je NALED.

Ističe se da 99 odsto tog otpada završava na deponiji, gde emituje gasove sa efektom staklene bašte.

Zato je, kako je naveo NALED, važno da se uz pomoć cirkularne ekonomije otpad pretvara u resurs.

Procena Programa za uvodjenje cirkularne ekonomije do 2023. koji je predložio NALED, uz podršku Nemačke organizacije za medjunarodnu saradnju (GIZ), pokazuje da bi razvoj cirkularne ekonomije u Srbiji otvorio i do 30.000 novih radnih mesta", rekla je predsednica Saveza za životnu sredinu NALED-a Jelena Kiš.

Iako su trenutna ulaganja u životnu sredinu u Srbiji i četiri do pet puta manja nego u zemljama EU i iznose 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u privredi postoji veliko interesovanje za prelazak na cirkularni model ekonomije, ocenio je NALED.

To se posebno odnosi na one koji posluju sa medjunarodnim kompanijama, čiji zahtevi podrazumevaju brigu o životnoj sredini.

U nastojanju da pomogne razvoju cirkularne ekonomije i unapredjenju zakonskog okvira u oblasti upravljanja otpadom od hrane, koji će obavezati kompanije koje proizvode i služe hranu na pravilno odvajanje tog otpada, uz postavljanje kanti za odvajanje otpada životinjskog i biljnog porekla, NALED je pokrenuo projekat "Ka boljem upravljanju otpadom od hrane u Srbiji".

Projekat se sprovodi u saradnji sa kompanijom EsoTron i Nemačkom organizacijom za medjunarodnu saradnju (GIZ), u okviru programa razvojne saradnje sa privatnim sektorom develoPPP.de koji finansira Nemačko Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

Navodi se da se pozivaju svi ugostitelji na teritoriji Beograda i Novog Sada da sav otpad od hrane koji proizvedu predaju na zbrinjavanje operateru sistema upravljanja otpadom, kompaniji EsoTron na mejl esotron@esotron.rs ili putem telefona 021/621 66 27.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.