AAA

ZELENA-SRBIJA | 27.01.2021 15:05 > 27.01 15:05

VOICE: Mulj iz Fabrike vode može da ugrozi strateška izvorišta i vodotoke

Profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Božo Dalmacija izjavio je danas da ga ne čudi što Fabrika vode u Zrenjaninu nije ispunila nijedan od 34 tehnička uslova iz javne nabavke, kako je nedavno ustanovila komisija stručnjaka koju je formiralo preduzeće "Vodovod i kanalizacija".

"Normalno je da bez projekta nisu ispunili ni jedan od ta 34 zahteva jer su mislili 'lako ćemo'. Medjutim, u tehnici i tehnologiji nije baš tako. Ukoliko norme nisu poštovane, još na papiru bi se znalo da to 'neće da pije vodu' ", rekao je Dalmacija za Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).
Profesor smatra da Fabrika vode od početka nije bila kako treba jer nije poštovala pravila struke koja je "obavila veliki broj istraživanja na osnovu kojih kasnije nije uradjen valjan projekat".

"Nisu sagledani svi mogući rizici kod odabira tehnologije. Odabrana je tehnologija koja je trebalo da na najjednostavniji način ukloni štetne borate, arsen, natrijum i organske materije, što je praktično nemoguće. Kada znate struku, jasno vam je da ne može samo jedan stepen prečišćavanja rešiti taj problem", ocenio je Dalmacija.

Stručnjak za upravljanje otpadom i cirkularnu ekonomiju Gojkan Stojinović upozorio je da otpadni mulj s visokim koncentracijama arsena i teških metala koji nastaje prečišćavanjem zrenjaninske vode, može prouzrokovati zagadjenje vodotoka i podzemnih voda.

"Moram naglasiti da su u pitanju ogromne količine otpadne vode. Ukoliko procenimo količinu na svega pet odsto od ukupne obradjene količine vode što je, naglasiću, veoma optimističan scenario, dobijamo dnevnu količinu otpadnog mulja od oko 1.250 kubnih metara (prosečna dnevna isporuka vode za Zrenjanin je oko 25.000 kubnih metara)", rekao je Stojinović.

Objasnio je da za proces upravljanja otpadom postoje precizne zakonske obaveze svih učesnika, ali da zakon u slučaju zrenjaninske Fabrike vode nije primenjen.

"Generator otpada, u ovom slučaju takozvana fabrika vode, nije nikada izvršila karakterizaciju otpada, niti aktivirala ugovor sa ovlaštenim operaterom, već je mulj ispuštan u kanalizaciju o čemu svedoči i izveštaj stručne komisije. Ispuštajući u kanalizaciju ovaj otpad bez centralnog prečistača otpadnih voda, izvršeno je zagadjenje vodotoka i podzemnih voda muljem s visokim koncentracijama arsena i teških metala i drugih zagadjujućih materija", kazao je Stojinović.

Aktivista Gradjanskog preokreta Dušan Kokot rekao je da se sve na šta su upozoravali prethodnih godina ispostavilo kao 100 odsto tačno, jer je potrošnja vode bila enormna zbog nemogućnosti postrojenja da ispuni ugovornu obavezu i ima najviše pet odsto otpada.

"Po informacijama do kojih smo došli, taj otpad je bio gotovo 30 odsto. Još jednostavnije, gotovo svaki treći litar koju su dobijali sa izvorišta, oni su bacali. To je dovelo do letošnjih dešavanja kada u celom gradu nije bilo vode iznad drugog sprata. Naprosto, uz toliki otpad, vode za gradjanstvo nije ostajalo dovoljno", kazao je Kokot.

Zabrana upotrebe vode za piće u Zrenjaninu na snazi je punih 17 godina, a nekadašnji gradonačelnik Goran Knežević najavio je pre sedam godina da će se gradjani brzo napiti vode iz česme. Od kada je 2017. konačno sagradjena, Fabrika vode privatne Grupe Zilio nije uspostavila kontinuiranu isporuku vode.

Isporuka prečišćene vode počela je tek 20. decembra 2018. Iako je najavljeno da će probni rad fabrike trajati do 30 dana, trajao je znatno duže zbog tehničkih teškoća. Dogadjaji su kulminirali eksplozijom postrojenja 14. decembra 2020. godine, od kada je vodosnabdevanje ponovo preuzeo JKP "Vodovod i kanalizacija".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.