AAA

ZELENA-SRBIJA | 20.02.2021 13:45 > 20.02 13:45

Novi Sad: Protest gradjana zbog planirane izgradnje garaža na zelenim površinama

 Stanovnici novosadskog Novog naselja organizovali su danas protest zbog planirane izgradnje garaža na zelenim površinama u tom delu grada. Gradjani su mirno protestovali, a medju transparentima je bio i jedan sa ispisanim stihovima juče preminulog novosadskog pesnika i pisca Djordja Baladjevića: "Čuvaj mi, Bože, Novi Sad od svega što ga spopalo… Čuvaj mi barem ovo sad dok i to nije propalo".

Okupljeni su poručili da će, iako su gradski urbanisti odbili više stotina prigovora stanara i nevladinih organizacija kao i gradjansku peticiju, istrajati u svojim zahtevima.
Naveli su da to pitanje mora hitno biti rešeno jer su ugrožene sve zelene površine, pa čak i dečja igrališta i sportski tereni.

Na lokaciji na kojoj su protestovali sada se nalazi otvoreni parking sa drvećem, a prema planu bi tu trebalo da se gradi garaža na sprat.

Slične garaže predvidjene su i u drugim delovima Novog naselja.

Protest je organizovala neformalna grupa "Za zeleno Novo naselje", a održan je pod nazivom "Novonaseljanska čajanka".

Protest su podržali Društvo arhitekata Novog Sada, Urbanistička straža, pokret Odbranimo šume Fruške gore, Udruženje za zaštitu šuma, Ekološki front Novi Sad, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, inicijative gradjana "Sačuvajmo Liman od betona" i "Sačuvajmo park kod Muzeja Vojvodine" kao i Grupa za konceptualnu politiku i Inicijativa za lokalnu samoupravu.

Organizatori su naveli da se ogradjuju od svih političkih stranaka.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.